Támogatják a magyar nyelvű oktatást

89
Mintegy 70 anyanyelvápoló diák kapott csomagot, többek között Daruváron

A Pélmonostor városi Magyar Kisebbségi Önkormányzat és Belovár-Bilogora megye magyar kisebbségi önkormányzata is fontosnak tartja a magyar oktatás támogatását. Az ünnepek időszakában édességcsomaggal jutalmazták meg a város, illetve a megye területén magyarul tanuló diákokat.

Pélmonostor

A Pélmonostor városi Magyar Kisebbségi Önkormányzat számos különböző feladata mellett fontosnak tartja a magyar nyelvű oktatás támogatását a településen, ezért különböző módon igyekeznek segíteni. A pélmonostori általános iskolában 47 tanuló ápolja a magyar nyelvet és kultúrát a fakultatív órák keretében. Számukra minden évben megvásárolják a magyar nyelv tanulásához szükséges tankönyveket, valamint kirándulásokat szerveznek nekik. Az anyagi támogatás mellett több közös programjuk is van, így például a pélmonostori anyanyelvápoló diákok rendszeresen részt vesznek a helyi HMDK-egyesület és a Baranyai Magyar Katolikus Nőegylet által szervezett Márton-napi ünnepségen is.

A karácsony közeledtével sem feledkeztek meg a gyerekekről, és ajándékcsomaggal lepték meg őket. Céljuk az örömszerzésen túl az, hogy így is ösztönözzék a diákokat az anyanyelven való tanulásra.

Nyugat-Szlavónia

Belovár-Bilogora megye magyar kisebbségi önkormányzata is fontosnak tartotta a megyében élő, magyarul tanuló gyerekek támogatását, hiszen ők fennmaradásuk zálogai. Többször is megajándékozzák őket évente, hol taneszközökkel, hol jutalomkirándulással, hol pedig édességekkel. Ez a gesztus karácsonykor sem maradt el, a csomagokat Berkes Zlata, az önkormányzat vezetője, valamint a testület tagjai és az ott tanító magyar pedagógusok juttatták el az iskolákba. A megyei önkormányzat amellett, hogy a magyarul tanulóknak örömet szerzett, megjutalmazza őket azért, hogy tanulják a nyelvet és ápolják a magyar hagyományokat, összesen 70 csomagot osztott szét. A következő időszakban egy pécsi, Zsolnay Kulturális Negyedbeli kirándulással is szeretnék megjutalmazni majd a tanulókat.