Támogatás a pélmonostori anyanyelvápolóknak

0
34

A Pélmonostor városi Magyar Kisebbségi Önkormányzat megvásárolta a pélmonostori általános iskolába magyar anyanyelvápolásra járó diákok számára a magyar nyelv tanulásához szükséges tankönyveket.

Az anyanyelvápolás, amelyet Merki Ferenc tanügyi tanácsos kezdeményezett, egyfajta mozgalommá vált a hetvenes években. Az első csoportokat 1967 őszén indították Hercegszőlősön és Szentlászlón. A nem magyar tannyelvű általános iskolákban bevezetett fakultatív magyar nyelvoktatásnak köszönhetően nyelvünk, kultúránk, népi táncaink azokon a területeken is megtalálhatók, amelyeken már csak szórványban élnek nemzettársaink. Jelenleg 25 intézményben több mint 500 diák jár anyanyelvápolásra.

A pélmonostori általános iskolában is 55 tanuló ápolja a magyar nyelvet és kultúrát a fakultatív órák keretében. Számukra idén megvásárolta a magyar nyelv tanulásához szükséges tankönyveket a Pélmonostor városi Magyar Kisebbségi Önkormányzat.

Kovács Ferenc, az önkormányzat elnöke elmondta, hogy fontosnak tartják a magyar nyelvű oktatás támogatását a városban, ezért ehhez az idei évben a magyar tankönyvek megvásárlásával járultak hozzá.

Jáger Brigitta, a pélmonostori anyanyelvápolók tanára elmondta, hogy a tankönyveket a 3. és a 6. osztályosok kapták, amit három éven keresztül használnak majd, ő és a szülők is hálásak a támogatásért, mert eddig ezt a szülőknek kellett megvásárolniuk.

A pélmonostori anyanyelvápoló diákok rendszeresen részt vesznek a pélmonostori HMDK-egyesület és Baranyai Magyar Katolikus Nőegylet által szervezett Márton-napi ünnepségen.