Támogassuk kárpátaljai nemzettársainkat!

34

Ukrajnában immár második éve tart az orosz invázió ellen vívott háború. Sajnos a korszerű orvosdiagnosztikai eszközök megvásárlása, főleg most, a háborús időszakban jelentős anyagi nehézséget okoz, ezért a kárpátaljai Megyei Gyermekkorház számára hirdettek jótékonysági felhívást, amelyet a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) a HMDK-hoz is eljuttatott. – Arra kérem horvátországi magyar honfitársaimat, hogy a lehetőségeinkhez mérten segítsünk a háborús konfliktus miatt nehéz helyzetbe került kárpátaljai nemzettársainknak – mondta Jankovics Róbert, a HMDK elnöke, továbbítva lapunknak a felkérés szövegét.

„Ukrajnában immár második éve tart az orosz invázió ellen vívott háború. Magyarország a háború első napjától kezdve humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának: befogadja a harcok elől elmenekülteket, Ukrajna egész területén egészségügyi, szociális intézményeket támogat. Jelentős segítségben részesül a Kárpátalján élő közösség is.

A kárpátaljai Megyei Gyermekkórház immár több mint 20 éve folytat együttműködést magyarországi egészségügyi intézményekkel. Magyarországi orvos-partnereivel együtt részt vesz határon átívelő projektekben. A kórház a megye legnagyobb egészségügyi intézménye, amely közel 300 ezer gyermeknek nyújt ellátást. Évente 9,5-11 ezer kis páciens részesül nálunk fekvőbeteg-ellátásban különböző orvosi területen: gyermekgyógyászat, gyermeksebészet, ortopéd traumatológia, onkológia, neonatológia, szemészet, fül-orr-gégészet, neurológia, rehabilitáció stb.

A kórház prioritásai közé tartozik az újszülött és koraszülött csecsemők ellátása. Gondozásukat 40 ágyas neonatológiai központ és 12 ágyas PIC osztály biztosítja. A rohammentőink 24 órában készen állnak a csecsemők szállítására Kárpátalja különböző kórházaiból. A neonatológiai központban évente közel 450-470 csecsemőt, PIC 300-320 csecsemőt látnak el. A mentők riasztására évente 150-180 esetben kerül sor súlyos állapotú újszülött/koraszülött segélynyújtásához és szállításához. Kárpátalján kizárólag csak a megyei gyermekkórházban végeznek sebészeti és idegsebészeti beavatkozást csecsemőknél. Az egészség és életmentőség megőrzése érdekében a korai fejlesztést a rehabilitációs központ szakszerű csapata végzi. Az intézmény jól képzett szakorvosai, szakápolói szakmailag biztosítják a betegek ellátását. Sajnos a korszerű orvosdiagnosztikai eszközök megvásárlása, főleg most, a háborús időszakban jelentős anyagi nehézségeket okoz.

Bizakodva várjuk, hogy a megyei gyermekkórház számara meghirdetett jótékonysági felhívás adakozásra buzdítsa a jószívű embereket, hogy lehetővé váljon a szükséges orvosdiagnosztikai eszközök megvásárlása a koraszülöttek számára.”

– Arra kérem horvátországi magyar honfitársaimat, hogy a lehetőségeinkhez mérten segítsünk a háborús konfliktus miatt nehéz helyzetbe került kárpátaljai nemzettársainknak – mondta Jankovics Róbert, a HMDK elnöke, aki eljuttatta lapunkhoz a KMKSZ felkérését.

Kérjük, hogy adományaikat a Verecke Alapítvány számlájára küldjék, melynek címe:
4400 Nyíregyháza, Benczúr tér 9.,
adószáma: 18160549-1-15,
képviselője Fodor Gusztáv.
OTP Bank Nyrt., 1051 Budapest, Nádor u. 16. SWIFT: OTPVHUHB,
bankszámlaszáma: HU60 1174 4003 2096 5860 0000 0000