Támogassuk aláírásunkkal a nemzeti régiók védelmében indított kezdeményezést!

0
156

Jankovics Róbert, a HMDK elnöke arra biztat mindenkit, hogy támogassa a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által a nemzeti régiók védelme érdekében indított európai polgári kezdeményezést.

A Székely Nemzeti Tanács által indított kezdeményezés célja, hogy az Európai Unió saját erőforrásokat biztosítson Európa hagyományos nemzeti közösségei számára annak érdekében, hogy szülőföldjükön megőrizhessék identitásukat, ily módon hozzájárulva Európa nyelvi és kulturális sokszínűségének a megóvásához.

Jankovics Róbert HMDK-elnök elmondta, fontos, hogy aláírásunkkal minél többen támogassuk a Székely Nemzeti Tanács által a nemzeti régiók védelmében indított európai polgári kezdeményezést. Tegyünk érte mi is, hogy 2020. május 7-ig összegyűljön a szükséges egymillió aláírás!

A támogató aláírásokat elektronikus formában a
www.nemzetiregiok.eu
címen lehet rögzíteni.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) levélben kérte az Európai Bizottságot, hogy hosszabbítsa meg hat hónappal a nemzeti régiók védelmében indított európai polgári kezdeményezés támogatását szolgáló aláírásgyűjtés határidejét – közölte múlt szerdai közleményében az SZNT. A közlemény emlékeztet, hogy még egy hónap áll rendelkezésre a szükséges egymillió aláírás összegyűjtéséhez. Eddig elektronikusan negyedmillió európai polgár támogatta a kezdeményezést, a papír alapú aláírások összesítése a koronavírus-járvány miatt egyelőre elmaradt. Felidézik, hogy a rendkívüli járványhelyzet miatt a támogatási folyamat lelassult, illetve a papír alapú aláírások esetében leállt, ezért a kezdeményezők úgy döntöttek, hogy a határidő meghosszabbítását, illetve átütemezését kérik Brüsszeltől.

Az SZNT emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság hivatalos válaszáig, illetve a május 7-i határidőig az aláírásgyűjtés folytatódik. A támogató aláírásokat elektronikus formában a www.nemzetiregiok.eu címen lehet rögzíteni. A kezdeményezőknek május 7-ig minimum hét uniós tagállamból egymillió aláírást kell összegyűjteniük ahhoz, hogy a kezdeményezés a brüsszeli döntéshozók asztalára kerülhessen.