TÁMOGASSA ÖN IS ALÁÍRÁSÁVAL A MAGYAR JELÖLTEKET!

A HMDK a képviselőjelöltjei támogatására szólítja föl a horvátországi magyar választópolgárokat

117

A napokban megkezdődött a parlamenti választásokon való induláshoz szükséges aláírások gyűjtése. Aktivisták járják a településeinket, kérjük, támogassa Ön is a HMDK jelöltjeit!

Miután múlt csütörtökön feloszlatták a horvát szábort, Zoran Milanović köztársasági elnök kihirdette a parlamenti választások dátumát. Április 17-én (szerdán) fogunk a szavazóurnákhoz járulni. A törvény értelmében a választás napja munkaszüneti nap lesz.

A szábor képviselői közül 140-et az ország 10 választókerületében választanak meg, minden választókerületben 14-et a politikai pártok listáiról. A parlamentbe jutási küszöb 5 százalék. A nemzeti kisebbségek – pozitív diszkrimináció alapján – összesen további 8 képviselőt juttathatnak be a parlamentbe, a magyarok és az olaszok is egy-egy kisebbségi képviselőt választhatnak, a szerbek pedig hármat. További három képviselőt a horvát diaszpórákban élők küldhetnek a száborba, csak azok voksolhatnak, akiknek nincs bejelentett lakcímük Horvátországban.

A HMDK elnöksége úgy döntött, hogy a magyar képviselői helyért a Jankovics Róbert–Matijević Olivér „jelöltpárost” indítja, és már folyamatban van az aláírásgyűjtés a jelöltek választáson való indulásának támogatására.

– Aktivistáink már járják a településeket, arra kérek mindenkit, támogassa a HMDK jelöltjeit, hogy folytatni tudjuk a megkezdett munkát – mondta Jankovics Róbert HMDK-elnök, parlamenti képviselőjelölt.