Tamási Áron-emléktáblát avattak az eszéki magyar iskolaközpontban

76

A Tamási Áron-emlékév záróeseményeként a Kárpát-medence és a diaszpóra tíz helyszínén avattak december közepén Tamási Áron-emléktáblát. Az egyik helyszín Eszék volt, ahol a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ falára került a tábla, melyet Andócsi János, a Központ igazgatója és dr. Hargitai János, a magyar Országgyűlés tagja leplezett le.

„Nincs módunkban kitérni a hűség elől” – áll a Tamási Áron tiszteletére az eszéki magyar iskolaközpont bejáratánál állított emléktáblán.

Az író munkássága előtt tisztelgő plakettet 2022. december 16-án avatták fel. Andócsi János, a Központ igazgatója beszédében emlékeztetett, Tamási Áron erdélyi író olyan szerves része a magyar kultúra szövetének, aki munkásságával bizonyítja az ismert mondást: egy országnak lehetnek határai, de egy nemzetnek nem. Dr. Hargitai János, a magyar Országgyűlés tagja a mottóra utalva kiemelte, hogy a nemzethez való hűség nem választás kérdése, hanem eleve adott kötelezettség.

Andócsi János és Hargitai János

Az emléktábla avatását Élő Zoltán citerajátéka, Bajči Margita szövegmondása és a felső tagozatos diákok videója tette még ünnepélyesebbé.

A Tamási Áron születésének 125. évfordulójára meghirdetett emlékév fővédnöke Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke, a programsorozat lebonyolítója pedig a Magyarság Háza volt. Az emlékév zárásaként a Kárpát-medence és a diaszpóra tíz helyszínén avattak Tamási Áron-emléktáblát. December 16-án erre egyidejűleg került sor a felvidéki Révkomáromban, a horvátországi Eszéken és a szlovéniai Lendván, másnap pedig a kárpátaljai Beregszászon. Az emlékév záróeseményeként emléktáblát avattak még a németországi Kastlban, az ausztráliai Brisbane-ben, a dél-afrikai Johannesburgban, Buenos Airesben (Argentína), az Amerikai Egyesült Államokban levő Clevelandben és a kanadai Edmontonban is.