Tájháznap Gerbavácon

A Grubišno Polje-i Magyarok Közössége június 11-én tartotta meg hagyományos rendezvényét, a tájháznapot Gerbavácon (Grbavac), amelyre idén is több programmal készültek.

A Grubišno Polje-i Magyarok Közössége 14 éve működik Gerbavácon, saját székházukban, a Bilogora nevet viselő tájházban. Az épületben egy néprajzi kiállítást rendeztek be, amely a vidéken élő magyarság tárgyi kultúráját hivatott bemutatni mintegy 1000 kiállítási tárgyon keresztül. Az egyesület keretei között tánccsoport, énekkar és drámai csoport működik. Egyik hagyományos rendezvényük a tájháznap, amit idén is megrendeztek. Délután több mint 50 fő részvételével a régi sportok olimpiáját tartották meg, különböző versenyszámokban mérték össze erejüket és ügyességüket a játékosok. Este pedig kultúrműsorra került sor.

– Sokat jelent számunkra ez a nap, ahol egyúttal megmutathatjuk azt is, mit tanultunk az elmúlt évben. Az általam tervezett koreográfiát adtuk elő, ez volt az első bemutatója. Örülök annak, hogy többnyire fiatalabbak táncolnak az egyesületben, bár van 60 évnél idősebb táncosunk is. Minden évben ezen a napon rendezzük meg az udvarunkban a régi sportágak olimpiáját is, amelyre mindig szép számban látogatnak el az emberek – mondta el Biloš Slađana, a műsor vezetője, aki egyben a Grubišno Polje-i magyar kisebbségi önkormányzat elnöke is.

Az eseményen jelen volt Zlatko Mađeruh, Grubišno Polje polgármestere is.