Tájékoztató beszélgetés a V4 – visegrádi együttműködés munkájáról

322

Magyarország eszéki főkonzulátusa 2017 januárjától havi rendszerességgel úgynevezett magyar klubot szervez. Legutóbbi rendezvényét múlt hét szerdán tartotta, ahol Altusz Kristóf, a budapesti Külgazdasági és Külügyminisztérium Európai és Amerikai Kapcsolatokért Felelős helyettes államtitkára tartott tájékoztató beszélgetést a V4 – visegrádi együttműködés munkájáról.

Az eszéki főkonzulátus épületében rendezett találkozó témája az 1991-es megalakulása óta a kölcsönös bizalomra és a közös hagyományokra, érdekekre épülő visegrádi együttműködés – V4 munkája, melynek Magyarország ötödik alkalommal tölti be az elnökségét 2017. július 1. és 2018. június 30. között. A találkozón Altusz Kristóf, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Európai és Amerikai Kapcsolatokért Felelős helyettes államtitkára ismertette a ciklus célkitűzéseit, terveit – különös tekintettel a Horvátországot érintő kérdésekre.

Altusz Kristóf a nyilvános előadáson Magyarország visegrádi elnökségéről beszélt, kiemelve az infrastrukturális fejlesztések fontosságát, továbbá a határátkelőhelyek, gyorsforgalmi utak, hidak, valamint áram- és gázellátás összekapcsolásában rejlő, gazdasági növekedést célzó lehetőségeket.

A helyettes államtitkár ezenkívül megbeszélést folytatott Jankovics Róberttel, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének parlamenti képviselőjével a horvátországi magyarok helyzetéről, a kisebbségek parlamenti képviseletéről, valamint a határ menti régióban indítandó Gazdaságfejlesztési Program aktuális állásáról is.