Szüreti kavalkád Csúzán

0
81

A hegyaljai faluban többek számára jelent megélhetést az elődöktől örökölt hivatás, a szőlő- és bortermelés. A szüret megünneplésének is évszázados múltja van, melyet ma is ápolnak: a szüreti fesztivál a Jókai Mór Kultúregyesület és a Csárdás táncegyüttes szervezésének köszönhetően a falu népünnepélyévé vált.

A fogathajtó verseny látványossága a négyes fogat volt

A szokásokhoz híven az idei szüreti fesztivál is a fogathajtó versennyel kezdődött. Második éve, hogy a rendezvényt nem Fica János ranchán, hanem a faluközponthoz közelebbi helyszínen rendezik, ami könnyebben megközelíthető az érdeklődők számára. Ezúttal is három versenyszámra nevezhettek be a résztvevők: gyorsasági és technikai fogathajtásra, valamint nyergelésre. A versenynek más településekről is vannak résztvevői, de látszik a programból, hogy a csúzaiaktól sem állnak távol a lovas sportok. A lovaglás versenyszámban ezúttal csak helyiek mérették meg magukat, ifj. Dobszai Ferenc, Fica János és Csicska Norbert állhattak a képzeletbeli dobogón. A program látványos eleme volt a Darázsról érkező négyes fogat, amelyet ifj. Kis József vezetett.

Szüreti felvonulás és kultúrműsor

A délutáni felvonulást a csúzai Hajnalcsillag gyermektánccsoport tagjai vezették, élükön a bíróval és a bírónével. Őket a várdaróci, kiskőszegi, sátorhelyi (Magyarország) és csúzai táncosok követték, valamint a nagybodolyai és helyi muzsikusokból álló zenekar.

A művelődési ház udvarában a hatalmas körcsárdás után kultúrműsor következett, amelyet Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk nyitott meg. Beszédében hangsúlyozta a csúzai szüreti fesztivál, valamint a soron következő őszi programjaink identitásőrző szerepét, majd hozzátette, az ő feladata, hogy ezekhez a programokhoz megteremtse az anyagi feltételt, de más, Csúzát érintő fontos beruházásokat is kiemelt: a közelmúltban sikerült felújítani a falu református templomát, létrehozták a Kossuth-házat, számos csúzai gazda és vállalkozó részesült gazdasági támogatásban, melyek mind a szülőföldön való boldogulást szolgálják.

Majd a tánccsoportok mutatták meg koreográfiáikat a színpadon; a szombati program fergeteges utcabállal zárult.

Hegyibabfőző-verseny

A csúzai szüreti fesztivál elmaradhatatlan részét képezi a babfőzőverseny, amelyre második alkalommal a Kossuth közösségi ház udvarában került sor. Kováts Zsuzsannától megtudtuk, nem véletlen, hogy amikor a főzőverseny ötlete felmerült, a hegyi babra esett a választás, ez az étel ugyanis szorosan kötődik a helyi szőlőtermesztési szokásokhoz, valamikor az ültetvényen végzett munka közben készítették. Rózsa Laci bácsi, a verseny egyik résztvevője azt is elárulta, régen a hegyi bab sokkal kevesebb hússal készült, az emberek szegények voltak. Szerencsére ez a mai főztökre egyáltalán nem jellemző…

A zsűri szerint Laci bácsi készítette az idei legjobb babot, akiket Podravac Zvonko, Pinkert Dániel és id. Dobszai Ferenc követett a „dobogón”. A negyedik helyezettnek járó nyeremény egy bogrács volt, amellyel a kopácsi Novački Stjepan támogatta a programot.

A rendezvény főtámogatói a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a zágrábi Kisebbségi Tanács voltak.