Szüreti fesztiválok a testvértelepüléseken

0
42

A HMDK kiskőszegi alapszervezete a hétvégén a falu két magyarországi testvértelepülése, Báta és Fülöpháza szüreti fesztiválján is képviselte magát.

A szeptember nemcsak drávaszögi hegyaljai falvainkban szól a szőlőszüretről és a munka eredményét ünneplő szüreti fesztiválokról, hanem Magyarország bortermő régióiban is. Ezek közé tartozik a magyarországi Báta és Fülöpháza is, Kiskőszeg magyarországi testvértelepülései.

Mindkét faluban a múlt hétvégén tartottak szüreti rendezvényt, melyekre meghívást kaptak a kiskőszegiek is. Ennek eleget is tettek: míg Bátán, a 2. sárközi szüreti fesztiválon Virág Tibor, a kiskőszegi HMDK-alapszervezet elnöke és Polgár Tibor elnökségi tag vettek részt, Fülöpházán a Liliom népi tánccsoport lépett fel, akiket elkísért kiskőszegi szervezetünk vezetőségének néhány tagja is.

Sipos Krisztina, az egyesület titkára lapunknak nyilatkozva elmondta, jellegéből adódóan mindkét rendezvény hasonló a kiskőszegi szüreti fesztiválhoz, az egyik helyen lovas kocsival vonultak fel, a másikon táncosok gyalogos menete díszítette a rendezvényt, de a népi kultúra mindkettőben jelen volt.

– Örülünk, hogy a programdömping ellenére jut időnk tartani a kapcsolatot mindkét testvértelepülésünkkel – nyilatkozta lapunknak Sipos Krisztina.

A kiskőszegiek mindkét útját a zágrábi Kisebbségi Tanács és a Bethlen Gábor Alap támogatta.