Szüret a sepsei HMDK-egyesületnél – ritka szép termésnek örülhetnek idén

0
67

Vasárnap tartotta őszi hagyományőrző programját a HMDK sepsei alapszervezete, leszüretelték a szőlőt ültetvényükön, amit közösen művelnek évek óta; elégedettek az idei terméssel.

Vidékünkön augusztus óta javában zajlik a szőlőszüret. Az idei hozammal, noha mennyiségében elmarad az átlagtól, a borászok elégedettek, hiszen ezúttal is egészséges és kiváló szőlő termett az ültetvényeken. A minőségi bor készítéséhez szükséges magas cukorfok elsősorban a szőlő számára kedvező időjárásnak köszönhető, ugyanis nagyon sokat sütött a nap, a kevés eső miatt pedig kevesebb fürt termett, így a meglévő termés szépen fejlődhetett, ráadásul a meleg miatt a betegségek is elkerülték.

A kedvező időjárás hatásai a sepsei HMDK-alapszervezet szőlőültetvényén is érezhetők, egyesületük tagjai vasárnap szüreteltek.

Sepsén ma már, sajnos, kevés a szőlősgazda, de régebben, a többi hegyaljai faluhoz hasonlóan itt is szinte minden háznál volt borral teli pince. Sepsei egyesületünk abban a szerencsés helyzetben volt, hogy ezt a falujához kötődő hagyományt is feleleveníthette, gazdagítva programjai sorát, ugyanis székházához borospince és kisebb darab szőlő is tartozik. Az egyesület tagjai minden évben közösen művelik a szőlőt, ősszel pedig együtt szüretelik le munkájuk gyümölcsét, a termésből természetesen bort is készítenek. A szüretelők között volt Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk is, aki minden évben örömmel veszi ki részét a munkából. 

A vidám munka eredményeképpen a szőlő most is a tőkékről a vödrökbe, onnét a darálóba és présbe került, majd a friss musttal feltöltötték a hordót, ahol borrá érik majd – ehhez a folyamathoz Dobszai László, az egyesület borásza is hozzásegít szakértelmével, idén szerencsére jó alapanyaggal dolgozhat.

Sepsei egyesületünk olaszrizlingjét előszeretettel kortyolgatták az előző években is Márton-napkor, Vince napján vagy egyéb összejövetelek alkalmával.

– Remélhetőleg az idei évjárattal is megtölthetjük majd vendégeink poharát, emellett természetesen az is célunk, hogy őrizzük a szőlőtermesztés, a szüret, valamint a borkészítés hagyományát – tudtuk meg Prosszer Horvatin Szanellától, az egyesület alelnökétől.

Sepsei egyesületünk szüreti programját a zágrábi Kisebbségi Tanács és a Bethlen Gábor Alap támogatta.