Szülőföldön magyarul: átutalták a támogatást

219

A Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma (HMPF) által működtetett Szülőföldön Magyarul Pályázati Iroda tájékoztatása szerint március 20-án átutalták a 2021-2022-es tanévre meghirdetett Szülőföldön magyarul program anyagi jellegű támogatását.

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága megbízásából minden évben meghirdeti a „Szülőföldön magyarul” című programra vonatkozó felhívást a nevelési, oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz-támogatásra.

– A járványhelyzet miatt két és fél éves specifikus időszak van mögöttünk, így szükség volt a határidőmódosításra, ezért a 2021-2022-es tanévre szóló támogatási kérelmek benyújtására a 2022. szeptember 20.- október 20. közötti időszakban volt lehetőség, ezután következett az adatfeldolgozás. Horvátországban 767-en igényelték a nevelési-oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz-támogatást, és 759 igénylés részesült kedvező elbírálásban. A támogatásra azok a diákok és egyetemi hallgatók pályázhattak, akik a magyar tannyelvű oktatás valamelyik formájában vesznek részt horvátországi oktatási intézményekben, illetve azok a gyerekek, akik magyar óvodába járnak – mondta Pálinkás Krisztián, a pályázatot lebonyolító HMPF irodavezetője. Hozzátette, a támogatás kifizetése a napokban, pontosabban március 20-án történt meg. A sikeresen pályázók 56,52 euró bruttó összeget kaptak. Azért hangsúlyozzák, hogy bruttó összegről van szó, mert idéntől a gyermekeknek az az összeg került a számlájára, amely a 20 százalékos adó és a lakóhelyhez kötődő helyi adó levonása után maradt.

Az irodavezető arra kéri a pályázókat, ellenőrizzék, hogy megérkezett-e a támogatás, ha ez nem történt meg, azt jelezzék a 031 275 480-as telefonszámon vagy a pedagogus-forum@os.t-com.hr e-mail-címen.