Szülésfelkészítő tanfolyam lesz Csúzán

Kismamák és leendő anyukák figyelmébe ajánljuk!

0
110

Várandós vagy leendő anyukák és azok számára, akik tervezik az anyaságukat, szülésfelkészítő előadást tartanak július 30-án a csúzai Artha közösségi helyen Vataščin Balázs Emese vajdasági dúla, fizioterapeuta, Spinning babies szülőoktató, jógaoktató vezetésével.

Az egészségügy mai helyzetében (létszámhiány, túlterheltség) a kórházi személyzet sokszor legjobb szándéka ellenére sem tud személyre szabott és folyamatos jelenlétet, gondoskodást biztosítani a kismamának és párjának. Szükség lehet egy személyes kapcsolatra is a várandósság, a szülés és a gyermekágy idején is.

Ezt a szerepet tölti be a dúla (görög eredetű szó, jelentése asszonytársi segítő), aki olyan, saját szülési tapasztalattal rendelkező nő, aki folyamatos fizikai, érzelmi és informatív segítséget nyújt az anyának a várandósság idején, a szülés alatt és utána is.

A dúla segítő jelenléte a tapasztalatok alapján jelentősen csökkentheti az orvosi beavatkozások szükségességének gyakoriságát, mivel sokszor képes az anyát érzelmileg átsegíteni a szülés nehezebb pillanatain.

Szülésfelkészítés a csúzai Artha közösségi helyen

A Drávaszögben jelenleg több fiatal családban is gyereket várnak, ez adta az ötletet Juhász Annamáriának, az Artha vezetőjének, hogy legközelebbi programját a szülésfelkészítésnek szentelje.

Annamária vajdasági ismerőse, Vataščin Balázs Emese vezeti majd a szülésfelkészítő műhelyt, melynek során a résztvevőknek lehetőségük nyílik arra, hogy csoportos formában egymás segítségére legyenek a várandósság csodás folyamata során. Akik pedig tervezik a családalapítást, bátorságot meríthetnek az előadásból, a gyakorlatokból.

Emese hivatásos dúla, fizioterapeuta, Spinning babies szülőoktató és jógaoktató, három gyermek édesanyja. Mint ahogy weboldalán megfogalmazta, olyan nőkkel és kismamákkal dolgozik, akik az anyává válást nem túlélni, hanem megélni szeretnék, ennek érdekében tudatosan készülnek a fogantatásra, a szülésre és a gyermekágyra. Segíti őket abban, hogy rátaláljanak saját, egyéni útjukra, amelyet végigjárva önazonosan szülhetnek.

Az adományos programra július 30-án kerül sor az Arthában (Csúza, Tito u. 97.), melyre minden leendő anyukát, kismamát, családtervezés előtt álló nőt szeretettel várnak.

Mi várható a szülésfelkészítő gyakorlat során?

Hogy mi a jó szülés alapja? Röviden összefoglalva: a megfelelő felkészülés!

Tanulmányok bizonyítják, hogy azok a nők, akik részt vesznek szülésfelkészítő oktatáson, hajlamosabbak a hüvelyi szülésre és kevesebb beavatkozásra számíthatnak. Ha a felkészülés nemcsak elméleti, hanem gyakorlati elemeket is magába foglal (mint amilyenek a jóga és a relaxáció), akkor a szülés alatt megélt fájdalom mértéke is alacsonyabb, mint azoknál, akik nem tanultak testközpontú módszereket.

Ennek oka abban rejlik, hogy a szülés egy intenzív testi tapasztalás, amelyben test és lélek együttes munkája segíti világra a kisbabát, és ebben a folyamatban a test rugalmassága, ereje és kitartása éppoly jelentős, mint a lélek azonos minőségei. A kettő nem választható el egymástól.

A szükségtelen beavatkozások elkerülésének legjobb módja tehát az, ha körültekintően felkészülünk a szülés folyamatára – testileg és lelkileg egyaránt.

A szülés alatt nemcsak kisbaba születik, hanem Anya is

Minden, amit a szülés alatt átélünk, a személyiségünket formálja, és szerves részünkké válik. „Behangolja” a kötődést a gyermekünk és köztünk, és megalapozza a kapcsolatunkat az új énünkkel – vagy ha úgy tetszik, az új életünkkel.

A kisbaba számára a születése ugyanilyen módon meghatározó élettapasztalat, amely szorosan egybeforr édesanyja élményével, ezért felelősséget kell vállalnunk azért, hogy az indulás pozitív lehessen mindenki számára.

A szülésfelkészítés célja, hogy a résztvevők megfelelő információk és gyakorlatok birtokában a szülés „mesterévé” váljanak.