Szüreti és bornapok: fogathajtás, lovas kocsis felvonulás és hegyibabfőző-verseny

198
09-szreti-jokai

Csúza – A HMDK csúzai Csárdás Ifjúsági Kultúregyesülete és a Jókai Mór KE szervezésében a hét végén, szeptember 24-25-én szüreti mulatságot és főzőversenyt tartottak a település központjában.

Vidám forgatag, kellemes muzsika, szemet gyönyörködtető táncok és a jó borok egy igazi szüreti fesztivál „kellékei” – mindezek a hét végi csúzai szüreti és bornapokat is jellemezték.

 

Fogathajtás hölgyversenyzővel

A kétnapos rendezvény szombaton fogathajtó versennyel kezdődött a Fica-farmon. Idén tizenegy bátor hajtó vett részt az eseményen, köztük Fica Kornélia egyetlen női hajtóként, így az ő próbálkozására voltak a legtöbben kíváncsiak, és a nézők biztatása is ekkor volt a leghangosabb.

– Annak ellenére, hogy félek a lovaktól, mégis vállalkoztam erre a feladatra, mert szeretném, ha a férjem büszke lenne rám. Mi kislányainkat is a lovak szeretetére neveljük; a négyéves lányom már egyedül felnyergeli a lovat, de az egyéves sem fél, ha felültetjük az állat hátára – mondja Fica Kornélia.

Az akadályok kerülgetése után gyorsasági verseny következett, majd a lovasok tettek ügyességi próbát – ebben egy újabb női lovas, a darázsi Kis Katica is részt vett. És hogy a fiatalokat is bekapcsolják, nekik kerékpárral kellett körbekerekezniük a pályát. Itt is két hölgy keltett érdeklődést: Benić Venessza ugyanis népviseletben és a bicaj gyerekülésében egy kislánnyal tette meg a versenytávot. A négy versenyszámból kettőt a csúzai Balog Sándor nyert meg, míg a gyorsasági versenyt a kozaraci Vida Josip teljesítette a legjobban, a kerékpárosok között pedig a csúzai Kis Roland lett az első.

 

Szüreti felvonulás és mulatság

A jó idő, a vidám zene sok embert csalogatott ki a postahivatal előtti térre szombat délután. Megteltek a helyiek által felállított standok, sült a lángos, a kolbász és a kürtős kalács. Lassan felsorakoztak a fogatok is, amelyeken az ülőhelyeket népviseletbe öltözött fiúk és lányok foglalták el, majd a kórógyi Aranycsárdás zenekar kíséretében végigkocsikáztak a falun. Ezt követően mindkét csúzai tánccsoport (a Csárdás és a Hajnalcsillag), Laskó és a magyarországi Sátorhely népi táncosai is bemutattak néhány koreográfiát. A jó hangulat az esti órákban kezdődött szüreti bálban is folytatódott.

 

Bográcsban és cserépedényben főtt a hegyibab

Vasárnap délután pedig a már hagyományos hegyibabfőző-versennyel folytatódott a rendezvény. Idén a versenyzők 28-an voltak, de a korábbi évekhez képest sokkal több volt a kíváncsiskodó, így igazi szüreti össznépi mulatság jellemezte mindkét napot.

Annak ellenére, hogy a legtöbben azt hangoztatják, nem az esetleges győzelem miatt vesznek részt a versenyen, mindenki kíváncsian várta az eredményhirdetést.

Bográcsban a legízletesebb babot a kopácsi Vass Gábor főzte, míg cserépedényben Horvát József, aki jelenleg a Muraközben él, de minden évben hazalátogat erre az eseményre.

A szervezők tehát az idén is kitettek magukért, és az eddigi legsikeresebb rendezvényt sikerült tető alá hozniuk.

09-szreti-s-bornapok-1