A szórvány napja Vukováron

0
306

November 15-én Vukováron is megünnepelték a magyar szórvány napját. A helyi magyarok jelenlegi és volt Petőfi-programosokat láttak vendégül, akik műsorral készültek a jeles napra.

A magyar Országgyűlés 2015-ben november 15-ét, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem halálának napját a magyar szórvány napjává nyilvánította, melyet azóta minden évben világszerte megünnepelnek a nem tömbben élő nemzettársaink. E nap alkalmából a magyar közmédia is tematikus napot tartott, melynek során adásaikban kiemelten foglalkoztak a szórványközösségekkel.

Az idei szórványnapi rendezvényt a vukovári magyarok Petőfi-ösztöndíjasa, Bódi Viktória szervezte, aki korábbi Petőfi-programosokat hívott a rendezvényre.

Hunyadi Péter a szórványmagyarság kialakulásának történetéről tartott előadást, Nagy Bencétől pedig, aki az első Horvátországban tevékenykedő ösztöndíjas volt, népzenei ízelítőt kaptak a vukováriak.

Az uruguayi születésű Brum Alejandrától egy érdekes beszámolót hallhattak, saját  tapasztalatairól mesélt. Montevideóban született, dédszülei a 30-as években vándoroltak ki Uruguayba, édesanyja már nem tanult meg magyarul. Alejandra kisgyermekként a néptánc és a magyar kultúra szerelmese lett. 2003-ban megtanult magyarul, 2014-ben Magyarországra költözött és részt vett a Petőfi-programban.

Bódi Viktória

Bódi Viktória lapuknak elmondta, hogy a szórványközösségekben különösen fontosak az efféle rendezvények, ugyanis ezek a közösségek nemzetünk legsebezhetőbb pontjai, rájuk fokozott figyelmet kell fordítanunk. Örül annak, hogy kollégái elfogadták a meghívást, és egy ilyen színvonalas rendezvényt tudtak elhozni a vukovári magyarok otthonába.