Szomorú évforduló: méltóbb helyet kapott a kórógyi emlékmű

0
117

Vasárnap gyertyagyújtással és koszorúzással emlékeztek Kórógyon arra, hogy 28 éve, szeptember 29-én az utolsó ember is kénytelen volt elhagyni a falut, amely így a megszállók szabad prédájává vált. A megemlékezésre a honvédő háború áldozatainak tiszteletére állított emlékmű új helyszínén került sor, ahol egy parkot alakítottak ki.

Kórógyon az idei tervek között a faluközpont további szépítése is szerepelt, ennek legfontosabb része a honvédő háború áldozatainak tiszteletére állított emlékmű áthelyezése volt egy, az addiginál méltóbb helyre. A kultúrotthonnal szemben, a ledőlt községháza épülete helyén alakítottak ki az emlékműnek egy parkot, amely a faluképet is javítja.

Az első megemlékezésre az újonnan kialakított parkban vasárnap került sor, a Tordincei járás szervezésében. Szomorú évforduló ez a kórógyiak életében: 1991. szeptember 29-én esett el ugyanis Kórógy.

Az idei megemlékezésen koszorúztak többek között a járás, a megye, az önkormányzatok és az egyesületek képviselői, akik fejet hajtva tisztelegtek az áldozatok előtt. Végezetül a helyi, népviseletbe öltözött gyerekek helyeztek el egy-egy fehér rózsát az emlékműnél.

A koszorúzók között volt Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk, Gárdos Béla eszéki magyar konzul, Jakumetović Rozália, a Vukovár-Szerém megyei magyar kisebbségi önkormányzat elnöke, Željko Matanović, a Tordincei járás elöljárója, Dezső István, a Tordincei járás magyar elöljáró-helyettese és Cserepes Zoltán, a Tordincei járás magyar kisebbségi önkormányzatának elnöke.

– A mi generációnk feladata, hogy szebbé, élhetőbbé tegyük lakhelyünket, úgy érzem, jó úton haladunk terveink megvalósításában. Továbbá a mi feladatunk az is, hogy az, ami 1991-ben történt a faluval, soha többé ne történhessen meg. Bízom benne, hogy megfelelő bölcsességgel, tudással rendelkezünk mi, itteni magyarok és az egész ország is, hogy a történelem ne ismételje meg önmagát – mondta beszédében Jankovics Róbert.

Jankovics Róbert

A megemlékezés végén Szenn Péter püspök és Josip Erjavac tordincei plébános megszentelték az új helyén álló emlékművet.