Szoborpark valóság és mese ötvözetéből

0
256
Juhász Bálint

A lehetőség az orrunk előtt hever, csak észre kell venni, esetleg hozzátenni egy kicsit saját ötleteinkből. Ez volt a receptje a kiskőszegi szoborparknak is, amely Juhász Bálint – tavasszal készítettünk vele interjút a Leányvár felkutatása kapcsán – fejéből pattant ki, aki a 43 évvel ezelőtt elsüllyedt kiskőszegi kápolna történetét alapul véve mesét írt, a mese témájához kapcsolódóan pedig alkotótábort hirdetett, melynek eredménye egy izgalmas, kalandos szoborpark az egykori kápolna helyén.

A Horvátországi Magyar Vállalkozók Szövetsége (HMVSZ) által szervezett Land Art művésztelepre a Baranya Zöldút Projekt keretében került sor. A Zöldút Projekt ideális terepet biztosít közösségi kezdeményezések, természetvédelemmel, kultúrával, örökségvédelemmel, fenntartható turizmussal kapcsolatos fejlesztések számára. Azzal a szándékkal hozzák létre, hogy a térségben élők és az odalátogatók igényeit egyaránt kielégítse, és élénkítse a helyi gazdaságot.

Juhász Bálint, a HMVSZ munkatársa, a művésztelep ötletgazdája lapunknak nyilatkozva elmondta, folyamatosan azon dolgoznak, hogy innovatív ötletekkel régiónk értéktárát bővítsék, a szoborpark létrehozásával is a Drávaszög idegenforgalmának fejlesztése volt a cél.

– Egy érdekes fénykép került a kezembe, amely az 1975-ben elsüllyedt kiskőszegi kápolnát ábrázolja. Egy földcsuszamlás következtében a domboldalon álló épületet szinte teljesen elnyelte a föld, csak a torony kandikált ki belőle. Ez ihlette a mesét, majd a kalandparkot, amely idegenforgalmi kínálatunkat bővíti a jövőben – mondja Bálint.

Tanmese, mely az egymásra való figyelésre szólít föl

A projekt első része tehát a kápolna esete köré font rövid, népmeseszerű történet, amely háromnyelvű – magyar, horvát és angol – kiadványban látott napvilágot.

A három testvér és a tündér című mese elsősorban gyerekeknek szól, a jó és rossz harcát mutatja be, a végén természetesen a jó győz. A történet gonosza a Dunában élő tündér, aki megirigyelve a három testvér egymás iránti megbecsülésből, szeretetből fakadó boldogságát, ármánykodásával megpróbálja egymás ellen fordítani őket. Terve kis híján sikerül, amikor megjelenik a barátságos erdei manó, akinek a segítségével a fivérek szép szóval rendezik a félreértést, és megbékélnek egymással.

A gonosz tündér pedig mérgében elsüllyeszti a kápolnát a történet végén – itt kapcsolódik a mese a valósághoz.

A szoborpark installációit a helyszínen talált anyagokból alkották meg

Bálintnak nemcsak a kápolna története ragadta meg a fantáziáját, hanem a dombos-lankás helyszín is, amelyet mára visszafoglalt a természet, de számos nyoma van még annak, hogy itt néhány évtizeddel ezelőtt épület állt. Sokat kellett dolgozni azért, hogy járhatóvá és átláthatóvá tegyék a helyszínt. Nem sokkal a faluközponttól, a főutcáról vezet kanyargós lépcsősor a parkba, amelynek megmászása már önmagában izgalmas a gyerekeknek, de a felnőtteknek is. A parkban szűk ösvény kanyarog az alkotások között, a tervezők arra is törekedtek, hogy a hely ne veszítsen vadregényességéből, de a természetességre is a műalkotások létrehozásakor.

– Mivel Land Art-szimpóziumról van szó, fontosnak tartottuk, hogy a művészek természetes anyagokat használjanak. Ami a témát illeti, az alkotásoknak kapcsolódniuk kellett a meséhez vagy a kápolnához, de mindenki beleadta művébe saját egyéniségét is – tudtuk meg Bálinttól.

Sok alkotó csatlakozott a projekthez, helyi művészeken kívül Ausztriából, Isztriából, Budapestről, Szlovéniából is érkeztek a parkba.

Realista és absztrakt alkotások is készültek. A park bejáratánál felállított, vasúti talpfákból tákolt táblán például a kápolnát ábrázoló festmény látható. A park másik végében pedig egy növényből font körkapu áll, amely egy rövid túraút bejáratául szolgál.

– Ez a rész még arra vár, hogy megtöltsük tartalommal. Külön érdekesség, hogy nemrég sikerült megtalálnunk az elsüllyedt kápolna harangját, amelyet, mielőtt a kápolna teljesen összedőlt volna, kimentettek.

– Ezt is valamilyen módon beépítenénk a parkba, vannak is ötleteim, elképzelhető, hogy szélharangként funkcionál majd – mondta Bálint.

A szoborpark megnyitását a kiskőszegi szüreti fesztiválra tervezik.

A park az Eat Green projekt keretén belül valósul meg, az Európai Unió támogatásával. Létrehozását a Darázsi járás is támogatta és támogatja. Sipos Sándor elöljáró-helyettes lapunknak nyilatkozva elmondta, minden olyan projektet ösztönözni kívánnak, amely a település és a járás javát szolgálja.

Sipos Sándor