Szlovénia nem tudja helyettesíteni Magyarországot

262

Amennyiben Magyarország határzárat rendel el, Horvátország Szlovénia felé irányítja a menekülteket – írta a Večernji list egyik ismert publicistája, aki szerint azonban Szlovénia nem tudja helyettesíteni Magyarországot.

A Večernji list vasárnapi számában arról cikkezett, hogy Magyarország az egyetlen „kliense” Horvátországnak, ahova migránsokat szállít, és amely rövidesen „lemond róluk”.
A cikk írója rámutatott, hogy amíg Zoran Milanović miniszterelnök továbbra is „speciális háborút” folytat Magyarországgal, és arról beszél, hogy a menekültek fogaikkal rágják majd szét a szögesdrótot, és a magyaroknak lőniük kell rájuk, Ranko Ostojić horvát belügyminiszter bejelentette, hogy új útvonal felé irányítják a migránsokat, mégpedig Szlovéniába.
Davor Ivanković, a cikk szerzője arra figyelmeztet, hogy ezzel még nagy gondok lesznek, mivel kicsi a valószínűsége annak, hogy Szlovénia naponta átvesz Horvátországtól 5 vagy 10 ezer illegális bevándorlót, majd gyorsan elszállítja őket az osztrák határra. Szlovénia nem tudja helyettesíteni Magyarországot – tette hozzá.
Az újságíró szerint az a legvalószínűbb, hogy a migránsok az ország délkeleti részén jönnek majd az országba, az Adria-parti Dubrovnik közelében. Albánia ugyanis nem fog semmilyen ellenállást tanúsítani, Crna Gora pedig már sátortáborokat épít Albániával közös határán. A horvát kormány is – sajtóhírek szerint – komoly előkészületeket tett a migránsok fogadására a Prevlaka-félszigeten, állítólag még befogadó-állomást is épített, amit aztán megpróbált gyorsan cáfolni, mihelyt az ellenzék felhívta rá a figyelmet. A területet lezárták, sem politikus, sem újságíró nem győződhet meg jelenleg arról, hogy épül-e vagy sem ilyen létesítmény.
Milanović és Ostojić arról beszéltek, hogy délen nem fogják beengedni a migránsokat, visszaküldenek mindenkit abba az országba, ahonnan jött. Horvátországnak joga van eldönteni, hol nyitja meg határait: az ajtó nyitva áll, de csak ott, ahol mi mondjuk, az pedig északon van – mondták.
A lap publicistája felteszi a kérdést: hogyan lehetséges, hogy Szlavóniában szeretettel várjuk a migránsokat, Dél-Dalmáciában pedig nem – vajon létezhet-e két Horvátország is? A szerző rámutat, „ha a migránsok a déli útvonalat választják, mi ezt a háborút elveszítettük”. A migránsok jönni fognak, és ahogy Milanović mondaná, a fogaikkal törnek maguknak utat, ha megpróbálják megállítani őket – tette hozzá.
Ivanković szerint Dubrovnikban technikailag sokkal nagyobb problémával kell szembesülniük a hatóságoknak, mint a kelet-szlavóniai Opatovac esetében, ahol rögtön ott a magyar határ. Horvátország délkeleti része nem olyan „áteresztő”, mint a szlavóniai síkság – figyelmeztet. „Innen csak hajókkal szállíthatók tovább a migránsok, de hova? Olaszországba? Autóbuszokkal csak az első kikötőig, Dubrovnikig vihetik őket, mégpedig oda, ahova több százezer turista érkezik tengerjáró hajókkal. Hogy fognak kijönni a turisták a migránsokkal? Sehogy. Vagy az egyik, vagy a másik marad”- húzta alá a szerző.

{fcomments}