Szlovénia idén 70 migránst küldött vissza Horvátországba

387

A bevándorlókra vonatkozó új szabályok miatt Szlovénia idén 70 migránst küldött vissza Horvátországba – jelentette a szlovén közszolgálati televízió (RTV) múlt csütörtökön.

Szlovénia január közepétől csak azokat a menekülteket engedi be területére, akik Ausztriában vagy Németországban akarnak menedékjogot kérni, továbbá háború sújtotta területekről, Szíriából, Irakból vagy Afganisztánból érkeztek.
A szlovén rendőrség múlt csütörtökön őrizetbe vett kilenc olyan illegális határsértőt is, akik a zöldhatáron, ellenőrizetlenül léptek át szlovén területre.
Robert Perc rendőrségi szóvivő a szlovén köztévének elmondta: hetet közülük Krško közelében, a vasútállomáson fogtak el, kettőt pedig a horvát határhoz közeli Bizeljsko településen. Hozzátette, hogy a Közel-Keletről érkező bevándorlók nagy valószínűséggel a zöldhatáron keresztül, illegálisan érkeztek Horvátországból Szlovéniába.
„Ha kiderül, hogy az őrizetbe vett migránsok nem felelnek meg a feltételeknek, és nem tudnak tovább menni Ausztriába, a rendőrség megpróbálja átadni őket a horvát hatóságoknak” – hangsúlyozta.
Eközben a szlovén határról visszafordított migránsok közül többen a zágrábi vasútállomáson bukkantak fel az elmúlt napokban.
Vlaho Orepić horvát belügyminiszter horvát újságíróknak azt mondta: összesen 41 ilyen migránsról van szó. Őket Zágrábból a bródi tranzitközpontba szállítják, ahol a szokásos regisztrációs eljárás után a hatóságok eldöntik, a többi menekülttel együtt továbbmehetnek-e Szlovéniába, vagy visszatoloncolják őket Szerbiába.

{fcomments}