Színvonalas programok a Liszt Intézet tízéves jubileuma alkalmából

130
Mladenovics Anna

ZÁGRÁB – 10 éve nyitották meg a horvát fővárosban a Liszt Intézetet, a jubileumot filmvetítésekkel, kiállítással, gyermekfoglalkozással, koncertekkel ünnepelték meg.

A zágrábi Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ 2014. január 3-án nyitotta meg kapuit. Legfőbb feladatuk a magyar civilizáció, művészet és tudomány népszerűsítése. Magyarország és Horvátország több mint 800 évig egyazon államközösséget alkottak, s ha nyelvük különböző is, a közös múlt formálta hagyományaink, értékrendünk, kultúránk, ízlésünk sok mindenben rokon vonásokat mutat. Erre építenek programjaik megtervezésekor, de nemzeti kultúránk egyedi vonásait, kevésbé ismert formáit és sajátos ízeit is bemutatják a horvát közönségnek. Az intézet hangversenyeket, kiállításokat, irodalmi esteket, könyvbemutatókat, tudományos tanácskozásokat szervez Horvátország-szerte Varasdtól Fiumén át a dalmát városokig, emellett pedig a magyar és horvát kulturális és tudományos intézmények közötti kapcsolatfelvételben tölt be közvetítő szerepet.

Demcsák Csaba

Az elmúlt tíz év során számos programot sikerült megvalósítaniuk, így várható volt, hogy jubileumukat is hasonló színvonalas és gazdag programsorozattal ünneplik majd.

2024. január 20-án különleges programokkal indították az ünneplést: 10 órától a gyerekeket és a szüleiket várták a már hagyományos népművészeti-zenés foglalkozásra az Intézet rendezvénytermében, melynek a témája a farsang volt. Ezt követően az Európa téren megnyitották a Geofolk: A világ népviseletei című kiállítást, mely 3000 fotón 60 ország népviseleteit mutatja be. Ami a monumentális tárlat anyagát illeti, Magyarország után a legtöbb fotó épp Horvátországból származik: közel 200 népviseletet mutatnak be. A kiállítást a felnőttek forralt bor, a gyerekek pedig kakaó mellett tekinthették meg, miközben a jó hangulatot ifj. Horváth Károly és barátai igyekeztek fokozni.

Fotó, film, tánc, zene, irodalom az ünnep jegyében

Az ünnepi programsorozat csúcspontja a hétfői rendezvény volt, ahol a műfajok egyvelegével mutatták be a magyar kulturális sokszínűséget. Fellépett Antal Gábor, Szakonyi Milán, Temesvári Zsófia, Grecsó Zoltán és egy különleges Rubik-kocka performanszra is sor került. Az este főelőadója Boggie volt, aki Parfüm című dalának videóklipje által vált világszerte ismertté. Ő képviselte Magyarországot a 2015-ös Eurovíziós Dalfesztiválon Bécsben a Wars for Nothing című dalával.

– Fontos dolog, hogy feltettük magunkat Horvátország kulturális térképére, egy Magyarország számára nagyon fontos szomszédos és baráti országról van szó. Ez rengeteg feladattal is jár: hidakat kell építeni, barátságokat kell teremteni és be kell mutatnunk a magyar kultúrát. A kulturális összeköttetésekkel pedig fejleszthetjük a kétoldalú kapcsolatainkat is – mondta dr. Mladenovics Anna, a zágrábi Liszt Intézet igazgatója.

Mladenovics Anna

Szintén programelemként január és február során Mészáros Márta világhírű magyar filmrendező filmjeit vetítik. A január 18-i megnyitón az Örökbefogadás című film volt megtekinthető, mely 1975-ben Berlinben elnyerte az Arany Medve életműdíjat, ami jól bizonyítja azt, hogy a kelet-európai feminizmus egyik első kiemelkedő alkotásáról van szó. A filmeket magyar nyelven mutatják be horvát felirattal a zágrábi MM centarban.

Nina Obuljen Koržinek

Január 26-án a Budapesti Operettszínház felejthetetlen előadásával, a Cintányéros cudar világ című darabbal ajándékozza meg a közöséget a Liszt Intézet, amely méltán büszkélkedik a magyar operetthagyomány gazdagságával. Ez a kivételes előadás egy rendhagyó utazásra hív a szórakozás és az érzelmek világába.

A Liszt Intézet jubileumi rendezvényén többek között részt vett Nina Obuljen Koržinek horvát kulturális és médiaügyi miniszter, dr. Demcsák Csaba zágrábi magyar nagykövet, Jankovics Róbert parlamenti képviselő, HMDK-elnök, Csaba Gábor kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkár, Csapó Nándor, a horvát Tudományos és Oktatási Minisztérium nemzetiségi igazgatóságának a vezetője és Magdó János eszéki magyar főkonzul.

Csaaba Gábor