Szilágyi Péter: Online szervezi meg a Nemzetpolitikai Államtitkárság a Hétvégi Magyar Iskolák Találkozóját

0
17

A járványhelyzetre való tekintettel online szervezi meg idén a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága a Hétvégi Magyar Iskolák Találkozóját – közölte Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa. A találkozóra – amelyet február 26-án tartanak – 200 iskolavezető kapott meghívást a világ minden tájáról.

Felidézte: a találkozót 2018-ban hívta életre az államtitkárság azzal a céllal, hogy összhangban a Magyar Diaszpóra Tanács által 2016-ban elfogadott stratégiai dokumentumban foglaltakkal, erősítse a magyar nyelvű oktatást szerte a világon, és a pályázati lehetőségek, programok mellett egyeztető fórumokkal is támogassa a diaszpórában élő magyarságot.

Szilágyi Péter kiemelte: a diaszpórában élő magyar közösségeket a gyerekeken keresztül lehet a leghatékonyabban megszólítani. Hozzátette: az immár negyedik alkalommal megrendezésre kerülő találkozó az információszerzésen és az első kézből való tájékozódáson túl lehetőségeket biztosít a magyar iskolák számára a kapcsolatok építésére, a tapasztalatcserére és a hálózatosodás lehetőségeinek felmérésére is.

- Reklám -

A miniszteri biztos elmondta: a találkozó nem pedagógus-továbbképzés, hanem az intézményvezetők és foglalkozásvezetők számára kínál általános nemzetpolitikai tájékoztatást, és lehetővé teszi az iskolák működését segítő jó gyakorlatok megismerését, egymásnak való átadását. Hozzátette: 2020-ban összesen 111 iskolavezető és oktatási felelős vett részt a találkozón, idén azonban az online rendezvény lehetővé tette, hogy bővítsék a kört, így 200 iskolavezetőt hívtak meg a Föld minden tájáról.

Szilágyi Péter kiemelte: „2021-ben, a nemzeti újrakezdés évében olyan tudást szeretnénk közvetíteni, ami a jövőben is hatékonyan segíti a diaszpórában élők oktatói tevékenységét és tovább erősíti a magyar-magyar kapcsolatokat.”