Szijjártó: Újabb szállítmányt küld Magyarország Romániának

0
6

Románia 20 kórházába, alapvetően Erdélybe 40 lélegeztetőgépet, 1650 úgynevezett non-invazív lélegeztetéshez szükséges maszkot, valamint 3000 doboz favipiravir gyógyszert szállít Magyarország annak érdekében, hogy hozzá tudjon járulni a romániai járványkezelés sikerességéhez – mondta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: ne felejtsük el, a járvány nem ismer határokat, és a szomszédos országok járványkezelésének sikeressége nagymértékben hozzájárul Magyarország járványkezelésének sikerességéhez is.

– A negyedik járványhullám tombol Európában, és világossá vált, hogy azok az országok, ahol az átoltottsági szint alacsony, könnyen bajba kerülhetnek. Vannak így szomszédos országok is, többek között Románia is alacsony átoltottsági szinttel érkezett meg a negyedik hullám időszakába – fogalmazott.

Romániában nagyon sokan vannak kórházban és szorulnak intenzív kezelésre, sok kórház nem bírja a terhelést, folyamatos az egyeztetés a magyar és a román kormány vezetői között, akik között magyarok is vannak – Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes és Cseke Attila egészségügyi miniszter –, akik folyamatosan jelzik, hogy milyen segítségre van szükségük, és a magyar kormány próbál segíteni a maga eszközeivel és lehetőségeivel.