Szijjártó Péter a horvát külügyminiszterrel és az EU-alapokért felelős miniszterrel tárgyalt

0
26

Fejleszteni kell a Magyarországot Horvátországgal összekötő infrastruktúrát, ugyanis a határ menti együttműködés dinamikusabbá tétele elősegíti a gazdaság gyors újraindítását – jelentette ki Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter kedden, miután a horvát kormány két tagját fogadta Nagykanizsán.

Szijjártó Péter a határ menti közösségek élete szempontjából is kiemelt jelentőségű kérdésekről egyeztetett Horvátország külügyminiszterével, Gordan Grlić-Radmannal, valamint Nataša Tramišakkal, a területfejlesztésért és az európai uniós alapokért felelős miniszter asszonnyal.

Hangsúlyozta, hogy az együttműködési lehetőségeket akkor lehet igazán kihasználni, ha minél sűrűbb az összeköttetés a két ország, a határ két oldalán élő közösségek között. Ezért úgy döntöttek, hogy magasabb fokozatba kapcsolják az erre szolgáló infrastruktúra fejlesztését – közölte.

- Reklám -

Szijjártó Péter közölte, hogy az M6-os autópályát meghosszabbítják a határig, miközben a horvát oldalon is építkeznek, majd 2024-ig összekötik a két sztrádát.

Folytatódik a Murakeresztúr és Kotoriba közötti híd építése is a Murán. Továbbá új átkelőt nyitnak Sárok és Főherceglak (Kneževo), illetve Zákány és Gotalovo között, lerövidítve a kerülőket a helyiek számára.

„Hidakat építünk a szó szoros és átvitt értelmében is” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a bejelentett intézkedések rendkívül előnyösek lesznek a helyi közösségek és a gazdaság számára is. Utóbbi kapcsán pedig kitért arra, hogy a magyar-horvát kereskedelem volumene az idei év első felében 13 százalékkal nőtt.

A miniszter tájékoztatása szerint emellett fokozni kívánják az energetikai együttműködést is.

Végezetül kiemelte, hogy Magyarország és Horvátország a migrációs nyomás jelentős növekedésére számít az afganisztáni helyzet miatt.

„A két kormány világos álláspontot foglal el ebben a kérdésben: nem kívánunk illegális bevándorlókat látni Európának ezen a részén, megvédjük a határainkat, s fenntartjuk a jogot arra, hogy magunk döntsük el, kiket engedünk be az országainkba, és kikkel vagyunk hajlandók együtt élni” – szögezte le.

Szijjártó Péter elmondta, hogy két héten belül Eszéken folytatják a felek a mostani tanácskozást, akkor a határ menti együttműködésre szolgáló EU-s források még hatékonyabb felhasználásáról fognak tárgyalni.

Gordan Grlić-Radman a sajtótájékoztatón kihangsúlyozta, reméli, hogy a két népet hamarosan már nemcsak közös történelmük köti majd össze, hanem sikerül közúti infrastrukturális beruházásokkal is erősíteni a kötelekét.  Ez azért is fontos, mert idén több mint 400 ezer magyar turista érkezett Horvátországba.