Szijjártó: A Mol ötven lakó- és hat szaniterkonténerrel segíti a földrengés károsultjait

0
55

A Mol Nyrt., Horvátország legnagyobb külföldi befektetője, ötven fűthető lakó- és hat szaniterkonténerrel segíti a földrengés károsultjait Sziszek-Monoszló megyében, valamint a magyar kormány vállalja egy templom és egy iskola felújításában való részvételt – mondta Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter a földrengés sújtotta Petrinján múlt pénteken.

A tárcavezető kifejtette: a 45 millió forint értékű konténerek ideiglenes szálláshelyként szolgálhatnak mindazok számára, akiknek el kellett hagyniuk otthonaikat.

Szijjártó egyben a magyar emberek szolidaritásáról és együttérzéséről biztosította Horvátországot, valamint a horvát nemzetet, és részvétet nyilvánított a halálos áldozatok miatt.

- Reklám -

 Az első tragikus földrengést követően Budapest azonnal jelezte horvát barátainak, hogy számíthatnak Magyarország segítségére – hangsúlyozta a miniszter. Az egyházi és a civil segélyszervezetek mellett a Horvátországban befektető magyar vállalatok és a magyar állam intézményei is azonnal küldtek segélyeket – mondta Szijjártó Péter.

Szavai szerint megkérdezték, miben tudnának a leginkább segíteni, a válasz az volt, hogy próbáljanak meg segítséget nyújtani a fedél nélkül maradt családoknak, hiszen hideg hetek és hónapok állnak előttünk – hangsúlyozta.

A magyar kormány ezért elkezdte az ötven lakókonténer kiszállítását a legsúlyosabban érintett területre. Az első két lakókonténer megékezett, a többi pedig jövő hét folyamán érkezik majd – húzta alá.

A lakókonténereket a Mol Nyrt. ajánlotta fel, amely Horvátország legnagyobb befektetőjeként felelősséget érez valamennyi, a horvátországi földrengésben bajba jutott megsegítése iránt – fogalmazott a diplomácia vezetője.

Mint mondta, ezek fűthető, szigetelt konténerek, van bennük berendezés is, és ötven család lakhatását tudják biztosítani. Hozzátette továbbá, hogy a Tungsram ötezer lámpatestet adományoz. A magyar kormány pedig vállalja egy templom és egy iskola felújításában való részvételt. Arról, hogy ezek melyek lesznek, még folynak az egyeztetések – emelte ki.

Tomo Medved miniszterelnök-helyettes, a kormány által a romok eltakarítására és a kárelhárítási folyamatok koordinálására létrehozott válságstáb vezetője elmondta, hogy a földrengés óta együttműködnek a helyi szervekkel, a földrengés sújtotta önkormányzatokkal, és azonnal megkezdték az emberek megsegítését célzó műveleteket, valamint a földrengés sújtotta területek szanálását.
– A kormány által elfogadott összes intézkedés mellett szeretnék köszönetet mondani Magyarországnak mindazért a támogatásért, amelyet a horvát népnek nyújt. Ez a katasztrófa egyesítette a horvát népet, de baráti országainkat is. Folytatjuk a műveleteket és a károk elhárítását – mondta Tomo Medved.

Gordan Grlić Radman horvát külügyminiszter elmondta, Magyarország azonnal reagált, és már megérkezett a tábori ágyakból és hálózsákokból álló segélyszállítmány, megköszönte azt is, hogy a koronavírus-járványban is elsőként segítettek, csakúgy, mint a márciusi zágrábi földrengést követően. Mint monda, Szijjártó Péter volt az első a külföldi külügyminiszterek közül, aki ellátogatott a földrengés sújtotta területre.

December 28-án és 29-én két erősebb – 5,2-es, illetve 6,3-as erősségű – földrengés rázta meg Közép-Horvátországot. A Petrinja és Sziszek (Sisak) közelében történt katasztrófának hét halálos áldozata és 28 sérültje van, és folyamatosak az utórengések. A január 6-i újabb, 5-ös erősségű földrengés epicentruma ismét Sziszek közelében volt. A károk nagyságáról egyelőre csak becslések állnak rendelkezésre. A horvát kormány múlt hétfőn természeti katasztrófa sújtotta területté nyilvánította Sziszek-Monoszló megyét, valamint Zágráb és Karlovac (Károlyváros) megye egyes részeit.