Szijjártó: A közép-európai térség mára az európai növekedés motorjává vált

0
30
Verőce, 2019. november 15. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a horvát-magyar tulajdonban álló AMS Biomassza Erőmű átadóünnepségén az észak-horvátországi Verőcén (Virovitica) 2019. november 15-én. MTI/KKM/Burger Zsolt

A közép-európai térség mára az európai növekedés motorjává vált – mondta a magyar külgazdasági és külügyminiszter Verőcén (Virovitica) csütörtökön, a horvát-magyar tulajdonban álló AMS Biomassza Erőmű átadásán.

Harminc évvel ezelőtt új Európa született, amikor a közép-európaiak visszafoglalhatták helyüket azon országok sorában, ahova mindig is tartoztak. Harminc évvel később, azaz ma, a közép-európai térség immáron az európai növekedés motorjává vált – jelentette ki Szijjártó Péter.

A miniszter elmondta: ez a helyzet nem magától állt elő, ennek a helyzetnek a megteremetésében a közép-európaiaknak és az őket képviselő országoknak nagyon sokat kellett tenniük.

Úgy vélte: ezért a horvátok és magyarok egyaránt joggal lehetnek büszkék arra, hogy ésszerű gazdaságpolitikájuknak köszönhetően országuk az erős európai államok közé tartozik.

– Ebben a megerősödésben nagy szerepe volt a két ország gazdasági együttműködésének – tette hozzá. – Magyarország büszke arra, hogy az ötödik legjelentősebb kereskedelmi partnere Horvátországnak, és arra is, hogy a magyar tőkekihelyezések első számú célpontja mind a mai napig Horvátország.

Az elmúlt években a magyar gazdaság is nagy változáson ment keresztül – hangsúlyozta.

Magyarország és a magyar gazdaság megerősödésének bizonyítéka, hogy egyre több magyar vállalat tevékenysége válik regionális és nemzetközi jelentőségűvé – fűzte hozzá Szijjártó Péter.

Ami Verőce-Dráva mente megyét illeti, az elmúlt huszonöt év legnagyobb piaci beruházásának nevezte a biomassza erőművet, amely Magyarország egyik legnagyobb tőkebefektető holdingjának a részvételével és Magyarország legnagyobb bankjának a finanszírozásával valósult meg. – Az Arago-csoportnak nem ez az első, energiával kapcsolatos beruházása, és nem is az utolsó horvátországi szerepvállalása – mondta a tárcavezető.

„Ma egy olyan horvát-magyar együttműködésben létrejött erőművet adhatunk át, amely ötezer család energiaellátását fogja biztosítani, és amelyben teljesen klímabarát módon, kivételes hatékonysággal állítanak elő energiát” – tette hozzá a miniszter.

Szijjártó Péter elmondta: a beruházás, amely 5,7 milliárd forintba került, világosan ötvözi magában a versenyképességi és a környezetvédelmi szempontokat.

Magyarország és Horvátország együttműködésében nem ez az egyetlen siker – mondta a miniszter, majd hozzátette: a drávaszögi gazdasági fejlesztési program keretében a magyar kormány 527 horvátországi kis- és középvállalkozó pályázatát támogatta összesen 1,8 milliárd forinttal, és ennek nyomán 2,7 milliárd forint beruházás jött létre Szlavóniában és Baranyában. „Ezek a beruházások erősítik az itt élő magyar közösséget és erősítik Horvátország gazdaságát is” – vélekedett.

Darko Horvat horvát gazdasági miniszter beszédében megköszönte Magyarországnak, hogy kiállt Horvátország mellett, amikor az ország a legnehezebb helyzetben volt. „A kormány számára prioritás a gazdaság, és mára megéri Horvátországban befektetni” – húzta alá.