Szijjártó: A járvány újabb migrációs hullámokat indíthat el Európa irányába

0
14
Szijjártó Péter

A koronavírus nyomán kialakult helyzet újabb migrációs hullámokat indíthat el Európa irányába, amelyek a biztonsági és kulturális kockázatokon felül már egészségügyi fenyegetést is jelentenek – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Facebook-oldalán megosztott bejegyzésében, miután európai uniós kollégáival tárgyalt.

Spanyol kezdeményezésre 14 európai uniós külügyminiszter vitatta meg a Földközi-tenger térségében kialakult helyzetet videokonferencia keretében.

Szijjártó Péter az egyeztetés után azt írta: ez a térség már a világjárvány kitörése előtt is komoly nehézségekkel nézett szembe, azóta pedig a problémák csak még súlyosabbak lettek.

„A koronavírus nyomán kialakult helyzet újabb migrációs hullámokat indíthat el Európa irányába, amelyek a biztonsági és kulturális kockázatokon felül már egészségügyi fenyegetést is jelentenek” – közölte.

„Az álláspontunk világos: az Európai Uniónak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy ne induljanak ki Észak-Afrikából újabb migrációs hullámok” – fogalmazott.

Hangsúlyozta, hogy ehhez két dolgot kell tenni: „szigorúan meg kell védeni a határainkat, és fejlesztéseket kell végrehajtani ott, ahol a legnagyobb szükség mutatkozik erre”.

A miniszter hozzátette: Magyarország mindebből kiveszi a részét, „több észak-afrikai országban nyújtunk segítséget az ivóvízellátás biztosításához és az egészségügyi rendszerek működőképességének fenntartásához. Mindemellett 1200 észak-afrikai fiatalnak adunk ösztöndíjat magyarországi egyetemeken, és eddig 22 millió euróval támogattuk” az üldözött keresztény közösségeket. A visegrádi országokkal együtt 35 millió euróval segítjük Líbiában a járvánnyal szembeni védekezést és a határok őrizetét – sorolta Szijjártó Péter.