Szijjártó: 2023-ig megépül a magyar-horvát határig az M6-os autópálya az új határátkelővel, Zákánynál és Sároknál is készül az új átkelők infrastruktúrája

0
241
Muracsány, 2020. április 24. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Gordan Grlic Radman Horvátország kül- és Európa-ügyi minisztere (b) megbeszélésüket követően a Letenye-Muracsány (Gorican) határátkelőnél 2020. április 24-én. A hét szomszédos ország közül egyedül Horvátországgal tudjuk valamennyi határátkelőnket nyitva tartani az ingázók számára, de a későbbiekben új határátkelők megnyitására is készülünk - jelentette ki Szijjártó Péter. MTI/Varga György

A hét szomszédos ország közül egyedül Horvátországgal tudjuk valamennyi határátkelőnket nyitva tartani az ingázóknak, de a későbbiekben új átkelők megnyitására is készülünk – jelentette ki a magyar külgazdasági és külügyminiszter múlt pénteken a Letenye-Muracsány (Goričan) határátkelőn a Gordan Grlić Radman horvát kül- és Európa-ügyi miniszterrel folytatott tárgyalását követően.

Szijjártó Péter a Gordan Grlić Radmannal tartott megbeszéléseiről szólva megemlítette: még március végén egyeztek meg arról, hogy a határsáv 30 kilométeres körzetében élők munkavégzés céljából átléphetik az országhatárt.

A koronavírus-járvány után új határátkelőhelyeket is szeretnének nyitni, így 2023-ig elkészül a magyar-horvát határig az M6-os autópálya, továbbá Zákánynál és Sároknál már előkészítik egy-egy új átkelő infrastruktúráját.

- Reklám -

A miniszter azt mondta: a két ország kölcsönösen segítette egymást a világjárvány miatt külföldön rekedt állampolgárok hazatérésében, Magyarország 16 horvát, Horvátország pedig 64 magyar hazajutásában nyújtott segítséget. Magyarország a horvátok egészségügyi védekezéséhez 100 ezer maszkot és 5 ezer védőruhát adományozott, illetve segítette az eszéki kórház felkészülését a védekezésre.
Szijjártó Péter hangsúlyozta: kölcsönösen érdekeltek egymás sikerében, az egészségügyi védekezésben és a gazdaság újraindítása miatt is, hiszen a legnagyobb magyar vállalatok Horvátországban is fontos gazdasági szerepet játszanak. A legnagyobb magyar vállalat, a Mol éppen nemrég döntött arról, hogy a rekordösszegnek számító 183 milliárd forintért modernizálja az egyik horvát olajfinomítót, az OTP pedig Magyarország legnagyobb bankjaként immáron a negyedik legnagyobb piaci részesedésű pénzintézetté vált Horvátországban.

Tavaly a két ország közötti kereskedelmi forgalom, rekordot döntve, meghaladta a 2,6 milliárd eurót. Ahhoz, hogy a magyar és horvát vállalatok közötti kapcsolatokat a világjárvány utáni időszakban is zökkenőmentessé tehessék, a magyar Eximbank 180 millió eurós hitelkeretet nyitott a két ország vállalati együttműködésének finanszírozására – sorolta a külügyi tárca vezetője.

Muracsány, 2020. április 24. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Gordan Grlic Radman Horvátország kül- és Európa-ügyi minisztere (b) sajtótájékoztatót tart megbeszélésüket követően a Letenye-Muracsány (Gorican) határátkelőnél 2020. április 24-én. A hét szomszédos ország közül egyedül Horvátországgal tudjuk valamennyi határátkelőnket nyitva tartani az ingázók számára, de a későbbiekben új határátkelők megnyitására is készülünk – jelentette ki Szijjártó Péter. MTI/Varga György

Szijjártó Péter jelezte: jelenleg Horvátország tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztét, amelyet talán a legtöbb kihívással teli időszakban vett át. Az EU előtt álló sok dilemmát illetően – mint mondta – „egy követ fújunk”, hasonlóan gondolkodnak a nyugat-balkáni bővítés fontosságáról, az illegális migrációval szembeni fellépés folytatásáról és a kohéziós források szintjének fenntartásáról is.

Radman: A horvátországi magyarok és a magyarországi horvátok ékkövek a két ország közötti viszonyban. A horvátok és magyarok viszonyát pedig „mint testvér a testvérrel, magyar a horváttal” megfogalmazással jellemezte

Gordan Grlić Radman miniszter felidézte a két ország több évszázadra visszatekintő barátságát és azt, hogy az elmúlt évtizedekben Magyarország kiállt Horvátország mellett függetlenné válása vagy európai uniós csatlakozása ügyében. Megköszönte a mostani járvány leküzdése és a néhány héttel ezelőtti zágrábi földrengéssel kapcsolatban nyújtott magyar támogatást is.

Említést tett arról, hogy a koronavírus-járvánnyal összefüggésben hozott határátlépési könnyítések mintegy 100 embert érintenek Letenye térségében. Nagyon fontos, hogy a muraközi borászok meg tudják művelni magyarországi szőlőiket, földjeiket, a Horvátországban dolgozó magyarok pedig elláthassák a munkájukat, mindez ráadásul az EU-n belül is mutatja, hogy a határaink nyitottak – mondta Gordan Grlić Radman.

A külügyi tárca irányítója – aki 2017-ig Horvátország budapesti nagykövete volt – a kisebbségek helyzetéről is szót ejtett, emlékeztetve arra, hogy a Magyarországon élő mintegy 50 ezer horvát és a Horvátországban élő magyar kisebbség teljes mértékben azonos jogokat élvez. Mint mondta, a horvátországi magyarok és a magyarországi horvátok ékkövek a két ország közötti viszonyban. A horvátok és magyarok viszonyát pedig „mint testvér a testvérrel, magyar a horváttal” megfogalmazással jellemezte.