Szeretettel várja régi/új tagjait a várdaróci Gerle gyermektánccsoport

141

A Várdaróc Magyar Kultúregyesületben 2012 óta foglalkoznak utánpótlás-neveléssel. Időközben egy részük kinőtte a „gyermek” kategóriát, így ők már az ifjúsági csoportban táncolnak tovább. A gyermektánccsoporthoz folyamatosan csatlakoznak az új tagok. Hamarosan új koreográfiával készülnek, amelyhez várják a néptánc iránt érdeklődő új tagokat is.

Nem véletlenül a magyar néptánc művelése vált kultúregyesületeink legfontosabb tevékenységévé. Hagyományőrző, közösségformáló, mozgásfejlesztő szerepén túl nagy jelentősége van a nemzeti identitás megőrzésében is. Tánccsoportjaink a sokéves munkával megszerzett tudást igyekeznek átadni a legfiatalabbaknak is, hogy ezáltal biztosítsák fennmaradásukat.

A Várdaróc Magyar Kultúregyesületben több mint egy évtizeddel ezelőtt kezdtek el utánpótlás-neveléssel foglalkozni, megalakítva a Gerle gyermektánccsoportot. Időközben egy részük kinőtte a „gyermek” kategóriát, így ők külön együttest alkotva már az ifjúsági csoportban táncolnak. A gyermektánccsoporthoz pedig folyamatosan csatlakoznak új tagok.

– Az egyesületünknek az a célja, hogy már a legkisebbekkel megszerettessük a népi táncot és a népzenét. Különböző foglalkozásokat is szervezünk számukra. A próbákra és fellépésekre járást pedig kirándulásokkal, színházlátogatásokkal jutalmazzuk. Táncegyüttesünk legfiatalabbjai óvodáskorúak – úgy gondoljuk, hogy ha a táncegyüttesbe bekerül egy gyerek ötévesen, akkor évtizedeken át tagja lehet ennek a nagy családnak. Fontos és meghatározó a fiatalok életében egy ilyen közösség. Hasonló értékrendű, nyitottságú családok gyerekei járnak ide. A néptáncon, a népzenén túl számtalan élményt, sikert, barátságokat, kapcsolatokat szereznek, akik idejárnak. Megtanulnak tisztelettel viseltetni őseink ismeretei, hagyományai iránt, és ők is átveszik ezt a tudást, hogy megőrizhessék és továbbadhassák majd a saját gyerekeiknek – mondja Micheli Zsolt, a Várdaróc Magyar Kultúregyesület elnöke.

Várják az új tagokat is

A kultúregyesület elnöke hozzátette azt is, jelenleg egy nagy létszámú, vegyes korosztályú gyerektánccsoportjuk van, és azt tervezik, hogy az együttes repertoárja a farsangzáró kakasütés után egy új koreográfiával fog bővülni. Az új tánc betanítására egy magyarországi koreográfust kértek fel.

– Az új koreográfus vezette első próbát a közösségi oldalunkon is meghirdetjük majd, mert tudjuk, hogy többen is csatlakozni szeretnének a tánccsoportunkhoz. Felhívnám az érdekeltek figyelmét arra, hogy miután elkezdődik a munka, az új koreográfia betanulásának az ideje alatt nem tudunk újabb tagokat fogadni – mondja az egyesület vezetője.

Az egyesület a programjait és tevékenységét a zágrábi Kisebbségi Tanács, a Bethlen Gábor Alap és Csoóri Sándor Alap pályázatain elnyert támogatásokból valósítja meg.

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.