Szeretem Baranyát! – őszi gyermektábor Laskón

0
71

A hétvégén őszi gyerektáborra került sor a laskói Deák Ferenc Civil Központ szervezésében. A tábornak a felújított laskói Vitéz-ház adott otthont.

A Szeretem Baranyát! elnevezésű őszi gyermektábor során különböző hagyományőrző, művészeti és kézműves foglalkozások keretében Szent László király életével ismerkedtek meg a gyerekek. Korának egyik legnagyobb hadvezére volt, személyében olyan uralkodót tisztelhetünk, aki sokat tett annak érdekében, hogy Szent István munkáját befejezve megszilárdítsa a magyar királyságot és államiságot. Ennek is köszönhető, hogy nem egészen száz évvel a halála után szentté avatták.

A foglalkozásokat magyarországi szakemberek vezették. A lovagkirályként is emlegetett uralkodó életét a róla szóló legendákon keresztül idézték meg. Czigány Tamás népzenei és hangszerbemutatót, táncházat tartott és mesélt a gyerekeknek A foglalkozások során a gyerekek Vargyas Ildikónak és csapatának a vezetésével kipróbálhatták magukat a gyöngyfűzésben, a vesszőfonásban, bútorfestésben. Ezenkívül kirándulás is szerepelt a programban, ellátogattak a felújított tököspusztai kastélykomplexumba, ahol megnézték az új Bemutató- és Oktatási Központot.

A gyerekek alkotásaiból az utolsó napon kiállítást rendeztek,  amit a gyerekek szülei tekintettek meg. A táborba Jankovics Róbert HMDK-elnök is ellátogatott, és további támogatása felől biztosította a szervezőket.

A program főszervezője a laskói Deák Ferenc Civil Központ volt. Az egyesület vezetője, Tokai István elmondta, hogy a hegyaljai gyerekek számára már számos tábort szerveztek, legutóbb a nyáron a csúzai Kossuth-házban, most pedig az alfalusi fiatalokat szólították meg. Ezúttal is gazdag programmal készültek, a gyerekek pedig örömmel vettek részt ezeken, és szebbnél szebb alkotásokat hoztak létre.
– Örülök, hogy ilyen nagy sikere volt az első alfalusi táborunknak, így biztosan lesz folytatása. Külön szeretnék köszönetet mondani a házigazdáknak, hogy rendelkezésünkre bocsátották a gyönyörűen felújított Vitéz-házat, köszönöm Jankovics Róbert parlamenti képviselőnknek a támogatását, és természetesen mindazoknak, akik valamilyen módon segítettek – mondta Tokai István.

A tábort a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatta.