Szerelő kerestetik, avagy „hiánycikk” a mesterember

74

Horvátország súlyos szakemberhiánnyal küzd, a mesteremberek tevékenysége felértékelődött az elmúlt években. Elégedettségükről számoltak be riportalanyaim is, akik néhány éve léptek a munkaerőpiacra szakmunkás végzettségükkel, és mostanra sikeres és keresett szakemberekké váltak.

Egyre kevesebben kívánnak szakmunkásképzőben tanulni az általános iskola elvégzése után, a többség az elméleti oktatást választja, illetve egyetemi diplomát akar.  A fiatalok továbbra is az informatika, a fotózás, a közgazdaságtan, az idegenforgalom területei iránt érdeklődnek leginkább. Más szektorokban viszont hiányszakmák keletkeznek.

A horvát munkaközvetítő hivatal tavaly decemberi közleménye szerint Eszék-Baranya megye területén az asztalos, a szabó, a sofőr, a lakatos, a bádogos, a géplakatos, a vízvezeték-szerelő és a szakács is hiányszakmának számít, az állam ösztöndíjak segítségével ezen területek felé irányítaná a fiatalokat.

A pályaválasztás előtt állók számára ösztönzőleg hathatnak a pozitív példák is: olyanokról van szó, akik néhány évvel ezelőtt végeztek valamely szakiskolában, és mostanra munkába álltak, esetleg saját céget nyitottak, idehaza sikerült boldogulniuk.

Horvátország egyik legjobb bútorkészítő cégében dolgozik

A vörösmarti Bajić Igor asztalosként dolgozik. Az eszéki kisipari szakközépiskolában tanulta ki a mesterséget. Első munkahelye az Eszék melletti Višnjevacon volt, ahol gyakornokként kezdte pályafutását. Három éve a megyeszékhelyhez ugyancsak közeli Tenja Bonavia Design nevű cégnél dolgozik, Horvátország egyik legjobb bútorkészítő vállalatáról van szó.

– Elégedett vagyok a munkámmal, általában terepre járok, ez egyfajta országjárás is, és kifejezetten tetszik a dolog ezen része is. Változatos és kreatív szakma a miénk, hiszen kuncsaftjaink igencsak változatos megrendelésekkel állnak elő – mondta Bajić Igor, hozzátéve, nem hagyná ott a munkáját és nem költözne sehova innét.

Nem kell aggódnia afelől, hogy a közeljövőben munka nélkül marad

Kuruc Róbert Laskón működteti víz-, gáz-, és fűtésszerelő cégét. Apja tanácsát megfogadva választotta ezt a szakmát, s mint utólag kiderült, jól döntött. Az iskolából kikerülve azonnal elhelyezkedett apja mellett, majd hamarosan elindította saját vállalkozását. Rengeteg megbízást kap Drávaszög- és Szlavónia-szerte, hiszen vízvezeték-szerelőre mindenütt szükség van. Vállalkozásában jelenleg öten dolgoznak.

– Évről évre több megbízást kapunk, ami, úgy gondolom, munkánk minőségének és a kedvező áraknak köszönhető. De sokat kell túlórázni, nem túlzás, ha azt mondom, hogy 24 órás munka a miénk – nyilatkozta lapunknak Róbert.

Hozzátette, szezonfüggő, hogy többségében milyen megrendeléseket kapnak. Az év első felében inkább fürdőszobák felújításával foglalkoznak, a másikban pedig a gáz-, fa- és pelletfűtések szerelésével. Leginkább Eszék és a Drávaszög területén vállalnak munkát. Mint mondta, régiónkban mindössze négy víz-, gáz-, és fűtésszerelő cég működik, sokkal kevesebb, mint amennyire szükség volna, ezért néha megtörténik, hogy vissza kell utasítaniuk a megbízásokat. Ez persze az ő szempontjából azt is jelenti, hogy nem kell aggódnia amiatt, hogy a közeljövőben munka nélkül marad.