Szépülhetünk, de csak óvatosan

130

Ahogy mérséklődik a koronavírus-járvány terjedése, újabb korlátozásokat oldanak fel. Május negyedikétől életbe lépett a több ciklusra tervezett enyhítések második fázisa is, amelyekkel többek között engedélyezték a kozmetikák, fodrászszalonok megnyitását is.

Vidaković Tibor, az eszék-rétfalusi Studio Sofija fodrászszalon tulajdonosa már napokkal a megnyitás előtt készült arra, hogy az előírásoknak eleget téve tudja fogadni a klienseit. Tibor elmondása szerint az enyhítések bejelentése után folyamatosan csörgött a telefonja, ügyfelei érdeklődtek, mikor fogadhatja őket, és többször is egyeztetett más fodrászszalonokkal az utasításokat illetően. Számára nem újdonság a kesztyű és a maszk használata, de a kötelező előírások, melyek minden kuncsaft után alapos fertőtlenítést, egyszer használatos védőfelszerelést, adataik feljegyzését teszik kötelezővé, alaposan megnehezítik és lelassítják a munkáját. Korlátozott számban tudja fogadni a vendégeit is, mivel külön előírás szabályozza, hány személy tartózkodhat egyszerre a helyiségben. Ezt úgy tudja megoldani, hogy egész nap nyitva tart, míg az alkalmazottak napi nyolc órát dolgoznak továbbra is. Az óvintézkedések betartása anyagilag is megterhelő számára, de ennek ellenére nem gondolkodik azon, hogy megemelje szolgáltatásainak árát. Támogatást kért a horvát kormánytól és Eszék városától is. Márciusra már átutalták számlájára a támogatás összegét, de az alkalmazottak fizetését a tartalékaiból kell biztosítania. Tibor azt mondja, egy kihívásokkal teli évvel néz szembe, de igyekszik megoldani a felmerülő nehézségeket.

Kolić Szilvia, az eszéki Szilvia kozmetikai szalon tulajdonosa másfél hónap kiesés után a múlt héttől már reggeltől estig dolgozik. Az előírások betartása nagyon nehéz, és különleges helyzetet teremtett. Telefonos egyeztetés után, az összes óvintézkedés betartásával fogadja az ügyfeleit, adataikat pedig pontosan vezeti. Szilvia elmondta, 20 éves szakmai pályafutása során már hozzászokott a védőfelszerelések használatához, de a pleximaszk viselése kihívást jelent számára is. Eddig is nagyon odafigyelt szalonjában a tisztaságra, de most hátráltatja a munkájában, hogy minden egyes kliens után alapos és mindenre kiterjedő fertőtlenítést kell végeznie, valamint a vendégek érkezése és távozása között be kell tartania a félórás szünetet – ez időkiesést jelent számára. Telefonja állandóan csörög, de az előírások miatt sem ő, sem vendége nem használhatják a szalonban.

Vendégei megértik és átérzik a helyzet komolyságát, és teljes bizalommal keresik fel a kényszerszünet után, így már be is van táblázva az elkövetkező egy hónapra. A fokozottabb fertőtlenítés és a védőfelszerelések beszerzése pluszkiadást is jelent számára, de nem szeretné emelni szolgáltatásainak árát. Egyedül dolgozik szalonjában, és mivel nincs állandó jövedelme, a járvánnyal kapcsolatos félelme ellenére is megnyitotta üzletét.