Szeptember 21-én rendezik az Eszéki Magyar Napot

Szeptember 21-én, szombaton kerül sor a 21. Eszéki Magyar Napra az eszék-rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesület szervezésében. A kirakodóvásáron több stand áll a kiállítók rendelkezésére, melyek mögül kézműves termékeket, magyaros ételeket árulnak majd, a színpadon pedig népi tánccsoportjaink váltják egymást, többek között a Népkör nemrég alakult táncegyüttese is bemutatkozik.

Az eszék-rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesület vezetői múlt héten egyeztettek az eszéki magyar főkonzulátussal a rendezvényről, ugyanis az Eszéki Magyar Nap mindig a külképviselet által szervezett Magyar Hét nyitórendezvénye is egyben.

A Magyar Napra szeptember 21-én kerül sor, hagyományosan az Ante Starčević, vagyis Eszék központi terén.

A rendezvény 15 órakor veszi kezdetét, ekkor nyit a kirakodóvásár. Huszonöt asztal áll a kiállítók rendelkezésére, a szervezők ezúttal is nagy hangsúlyt fektetnek a gasztronómiai részre. A tervek szerint ezúttal is a téren főzik majd hagyományos ételeinket, többek között halpaprikást, de lesznek süteményárusok, kürtőskalácsos és lángossütő is, rajtuk kívül természetesen számos kisiparos árulja majd kézműves termékeit a téren.

Három órakor kezdődik a kultúrműsor is a gyermektánccsoportok fellépésével, amely után a táncegyüttesek látványos zenés felvonulása következik. Hazai tánccsoportjainkon kívül a szervezők ezúttal is várnak vendégfellépőket Magyarországról és a Vajdaságból is.

A felvonulás után, 17 órakor kerül sor a megnyitóra, majd a felnőtt tánccsoportok szórakoztatják a közönséget.

Magdika Dániel

– Először mutatkozik be nagyközönség előtt egyesületünk tánccsoportja is, amely nemrég alakult, a Szent István-napi rendezvényünkön táncoltak először, szűkebb környezetben – nyilatkozta lapunknak Magdika Dániel, hozzátéve, hogy együttesük lelkesen készül az eseményre, heti kétszer próbálnak a székházukban, és várhatóan a viseletük is elkészül addigra.

Magdika elmondta, a rendezvénnyel a céljuk továbbra is a magyar kultúra és a népi hagyományok ápolása, valamint szélesebb körben való megismertetése a Dráva-parti nagyvárosban.