Szépolvasási versenyt tartottak Belovár-Bilogora megyében

Immár harmadik alkalommal szervezték meg a belovári IV. Általános Iskolában a szépolvasási versenyt, a zsűri nagyon elégedett volt a diákok teljesítményével.

Az olvasás segít élni, életben maradni, növeli az empátiát, a másik ember és a világ megértését – állította Vekerdy Tamás pszichológus. Ennélfogva az olvasásra való nevelés a mai digitalizált és videós tartalmakra épülő világban egyrészt rendkívüli kihívás, másrészt pedig igencsak nemes cél. Az ilyen rendezvények is, mint a szépolvasási verseny, hozzásegítenek ahhoz, hogy ez a cél megvalósuljon, vagyis hogy a diákok könyvet vegyenek a kezükbe.

Belovár-Bilogora megyében a magyar nyelvet a diákok önkéntes alapon tanulják, és az oktatóknak már idegen nyelvként kell kezelniük. Az első versenyt Šolaja Dolores angol-magyar szakos tanár ötlete alapján tartották meg hagyományteremtő céllal, ami meg is valósult, hiszen immár a harmadik megmérettetésen mutatták be tudásukat a gyerekek. Népszerűségét mutatja, hogy pedagógusok szervezésében szépolvasási versenyre került sor Nagypiszanicán, Verőcén, Daruváron, valamint Grubišno Polje és Gradina településeken is, így a szervezők jövőre egy megyei szintű versenyt is terveznek. A zsűri tagjai (Rogulja Irma, Berkeš Zlata, Jambrušić Danijela, Šolaja Dolores) nagyon elégedettek voltak a diákok lelkes hozzáállásával és felkészültségével.

A verseny a megyei magyar kisebbségi önkormányzat, a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma, valamint a Profil-Klett és a Školska knjiga kiadóvállalat támogatásával valósult meg.