Szépolvasási verseny Verőcén

0
123

Szépolvasási versenyt rendeztek Verőcén (Virovitica) a magyar anyanyelvápoló diákok részére. A járványhelyzetre való tekintettel a résztvevők online formában vettek részt a megmérettetésen.

Verőce-Dráva mente megye több általános iskolájában is folyik magyar anyanyelvápolás, ezenkívül nemrég műhelyfoglalkozások keretében is alkalmat adtak magyarnyelv-tanulásra a kisdiákoknak. Olyan versenyre azonban eddig nem került sor, ahol valamiképpen a magyar nyelvismeretüket mérhetik össze a gyerekek – nyilatkozta lapunknak Jurković Matea horvát-magyar irodalom és nyelv szakos tanárnő, a fakultatív magyarórák vezetője, aki, pótolandó ezt a hiányosságot, megszervezte a magyar szépolvasási versenyt.

– A verseny célja nem csupán az volt, hogy minél több gyereket bevonjunk és hogy kiosszuk a díjakat, hanem hogy bemutassuk, a magyar nemcsak egy a nyelvi tantárgyak között, hanem egy különleges nyelv, amelyben rengeteg lehetőség rejlik – tudtuk meg Mateától.

A versenyre október 13-án került sor, a járványhelyzetre való tekintettel online formában, a verőcei és gradinai általános iskolák tanulóinak részvételével. Külön kategóriába sorolták az alsós és felsős gyerekeket, magától értetődik, hogy különböző nehézségi szintű feladatokat kaptak. A tizenegy résztvevő (8 alsós és 3 felsős) videóüzenetben küldte el előadását a zsűrinek, melyet Karácsonyi István bírósági tolmács, Szőlősi Dancsó Ildikó zenetanár, Ivica Tomljanović, a viroviticai Ivana Brlić-Mažuranić általános iskola igazgatója, Szőlősi István, a Verőce-Dráva mente megyei magyarok képviselője és Matea Jurković alkottak.

Értékelésük szerint az első kategóriában Šurkalović Magdalena 3. osztályos tanuló, míg a második kategóriában a 8. osztályos Orban Tamara lett a legjobb.

A rendezvényt többek között a Verőce-Dráva Mente Megyei Magyarok Közössége, a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma és az Új Magyar Képes Újság támogatta. Támogatásuknak köszönhetően a szervezők a helyezésektől függetlenül minden résztvevőt megajándékoztak.