Szentlászlóiak Erdélyben

151
08-P7020573

Tordaszentlászló – Július 1-3. között az erdélyi Tordaszentlászlón tartották meg a Kárpát-medencei Szentlászló települések 16. találkozóját, ahol a horvátországi Szentlászló is képviseltette magát.

A Szent László királyunk nevét viselő Kárpát-medencei települések sorrendben tizenhatodik, Tordaszentlászlón rendezett találkozóján magyarországi (Bakonyszentlászló, Bükk-szentlászló, Búcsúszentlászló, Mátraszentlászló, Pilisszent-lászló, Pusztaszentlászló, Zala-szentlászló, Jászszentlászló, Püspökszentlászló, Szentlászló, Vácszentlászló), horvátországi (Szentlászló) és erdélyi (a házigazda Tordaszentlászló mellett Nyárádszentlászló) falvak képviselői vettek részt.

A Szentlászló nevű települések először 1992 januárjában fogtak össze, amikor Vácszentlászló polgármesterének a kezdeményezésére segélyakciót szerveztek a háború sújtotta szlavóniai Szentlászló Magyarországra menekült lakóinak a javára. Négy év múlva Vácszentlászlón megtartották a Kárpát-medencei Szentlászló települések első találkozóját, amelyhez azóta a többi, nagy királyunk nevét viselő település is csatlakozott, és azóta felváltva tartják a találkozókat.

A hétvégi találkozónak az erdélyi Tordaszentlászló község volt a házigazdája. Tizennégy település küldte el képviselőit, a horvátországi Szentlászlót a járási magyar kisebbségi önkormányzat tagjai képviselték.

– A pénteki megnyitó után szombaton, a házigazdák kalauzolásával ellátogattunk a tordai sóbányába és a nevezetes tordai szakadékhoz. Délután Tordaszentlászlón ökumenikus istentiszteleten vettünk részt, majd megkoszorúztuk a templomkertben Szent László szobrát. Este a helyiek művészeti csoportjai mutatkoztak be, majd pedig mind a 14 község képviselője bemutatta saját faluját. A hazautazás előtt pedig még egy megbeszélést tartottunk, ahol elhatároztuk, hogy jövőre a magyarországi Bükk-szentlászlón találkozunk – nyilatkozta lapunknak Kelemen Dezső, az önkormányzat elnöke.