Szentlászlói gyerekek balatoni táborban

140
09-szentlszlo-2

Balatonlelle – A szentlászlói iskola tanulóinak egy csoportja tíznapos kézműves táborban vett részt a budapesti Szent László Általános Iskola meghívásának köszönhetően.


A szentlászlói általános iskola dr. Iván Gábor horvátországi magyar nagykövet közreműködésével vette föl pár hónapja a kapcsolatot a kőbányai Szent László Általános Iskola igazgatójával, Menyhárt Sándorral. Első megbeszélésükön megállapodtak a két iskola kulturális, szakmai együttműködéséről, csereutak szervezéséről, hogy a gyerekek jobban megismerhessék egymást. Találkozókra is sor került: elsőként a magyarországiak utaztak Szentlászlóra, ahol egy kulturális programsorozat keretében május 20-án közösen lépett fel a szentlászlói népi táncegyüttes és a kőbányai iskola kórusa, illetve csengettyűzenekara. Viszonzásként a Szent László Általános Iskola egy balatonlellei kézműves táborban látta vendégül július 16-a és 25-e között a szentlászlói gyerekeket.

– A táborban rajtunk kívül a vendégiskola diákjai, valamint erdélyi és szlovéniai gyerekek voltak. Nagyon tartalmas programot állítottak össze a tábor szervezői. Délelőttönként kézműves foglalkozásokon vettek részt a gyerekek, délután szabad program volt, és strandolni is tudtunk. Emellett az érkezési helytől függetlenül három „törzsbe” osztottuk a gyerekeket, hogy még jobban megismerhessék egymást. Két napot kirándultunk is, így a környéket is megismertük. A táborozás ingyenes volt számunkra, az útiköltséget pedig az Ernestinovói járás magyar kisebbségi önkormányzata fedezte – számolt be lapunknak a szentlászlói gyerekek kísérőtanára, Gerstmajer Angéla.

A tanárnő azt is elmondta, hogy további programokkal folytatódik a két iskola kapcsolata: októberben a budapesti iskola a szentlászlói oktatási intézmény tánccsoportját látja vendégül.