SZENTLÁSZLÓ: nagyszerű ütemben halad a HMDK-alapszervezet székházának és a honvédők múzeumának építése

55

Tavaly kezdődött el a szentlászlói HMDK-alapszervezet székházának és a honvédők múzeumának az építése, a munkálatok ütemére nem lehet panasz.

Szentlászlót 1991 nyarától egészen november végéig 152 napon át ostromolták az ún. Jugoszláv Néphadsereg egységei és a szerb martalócok, paramilitáris csoportok. A maroknyi, főként helyi magyarokból és horvátokból álló fegyveres csoport 1991. november 24-éig még tartani tudta állásait az óriási túlerővel szemben, de tovább már nem, ezért a még ottmaradt lakosokkal együtt kénytelenek voltak elhagyni az Árpád-kori falut. Az ostrom 48 halálos áldozatot követelt, 15 személy hollétéről pedig a mai napig nem tudni semmit. Emléküket a falu központjában felállított emléktábla őrzi, és tavaly óta már Kocsis Lászlónak, a Szentlászlót védő harcoló egység parancsnokának a könyve is. Hamarosan pedig egy múzeum is, miután tavaly Jankovics Róbert, a HMDK elnöke a kiválasztott kivitelező képviselőjével aláírta a megbízási szerződést, az új épület egyben a szentlászlói HMDK-alapszervezet székhelyéül is szolgál majd.

Miután tavaly Jankovics Róbert, a HMDK elnöke a kiválasztott kivitelező képviselőjével aláírta a megbízási szerződést, elkezdődhetett az építkezés

Kocsis László többször is azt nyilatkozta a múzeummal kapcsolatban, hogy nagy jelentőséggel bír majd minden szentlászlói számára, mert véleménye szerint fontos, hogy egy ilyen emléképülettel is tisztelegni tudjanak az ország és a település szabadságáért életüket adó hősök előtt.

– Elégedettségre ad okot az építkezés üteme, így reményeink szerint az idei őszön be is fejezik a munkálatokat. Számunkra mindig is kiemelt fontosságú volt, hogy méltó módon emlékezzünk mindazokra, akik nem kis áldozatot hoztak országunkért. Azt gondolom, hogy ez az épület is méltóképpen ki fogja fejezni a hálánkat és a tiszteletünket – fejtette ki Jankovics Róbert, a HMDK elnöke.