Szentlászló hősei örökké élni fognak emlékezetünkben

282

Szentlászló elestének a 28. évfordulóján megemlékezést tartottak. A kommemoráción immár harmadik éve részt vesz Tomo Medved, a horvát honvédők minisztere is.

Szentlászlót már 152 napja ostromolták a szerb csapatok, amikor 1991. november 24-én a védők nem tudták tovább tartani állásaikat, és el kellett hagyniuk falujukat. A hónapokon át tartó ostrom 48 halálos áldozatot követelt,18 személy hollétéről pedig a mai napig nem tudni semmit. A harcokban szinte az egész település elpusztult, újjáépítése csak nemrég fejeződött be a református templom átadásával.

A falu 28 évvel ezelőtti tragédiájáról a békés reintegráció óta minden évben megemlékeznek a helyiek a honvédők tiszteletére kialakított parkban. Már harmadik éve a horvát honvédők minisztere, Tomo Medved is rendszeres résztvevője a szentlászlói eseménynek. A miniszter idei beszédében megköszönte Szentlászló védőinek a helytállást és mindazt, amit a független Horvátországért tettek.

– Szentlászló az a hely, ahol leginkább megmutatkozik a horvát és a magyar barátság, a háború magyar honvédői pedig a legerősebb kapocs a két nép között. Nagyon hálás vagyok az itteni védőknek, hiszen életük árán is szembeszálltak a nagy-szerb agresszióval, és segítettek kivívni az ország függetlenségét – fejtette ki Tomo Medved, és köszönetet mondott Jankovics Róbertnek is, aki sokat tett/tesz a horvát-magyar barátság szorosabbra fűzéséért. Mint mondta, ezt az erős barátságot az 1991-ben bekövetkezett szenvedésekre és a szerb agresszióval szembeni közös ellenállásra kell alapoznunk, és a jövőt a közösségre, a túlélésre és a lakosság megmaradására kell építenünk Horvátország ezen részén.

– Amikor először szerveztünk megemlékezést, alig voltunk húszan, sokáig egy fiók mélyén pihent falunk történetének a kézirata, nemigen törődtek velünk. Amikor három évvel ezelőtt először látogatott el hozzánk Tomo Medved miniszter úr, akkor ez megváltozott, és azóta már több százan vagyunk –  mondta Kocsis László, a falu védelmének parancsnoka, aki hozzátette, úgy érzi, hogy Szentlászló védői végre megkapják a nekik járó tiszteletet.

A megemlékezésen részt vett Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője is, aki helyettesével, dr. Szántó Tiborral közösen rótta le kegyeletét a honvédők tiszteletére állított emlékműnél.

– A november szomorú hónap a horvátországi magyarság számára, hiszen ebben az időszakban robbant ki vidékünkön is 1991-ben a honvédő háború. Szentlászló, Kórógy, Dályhegy és Vukovár azon magyar közösségek otthona, melyek a legnagyobb áldozatot hozták a háború során. A mi dolgunk az, hogy emléküket megőrizzük az utókor számára – mondta Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk.

A megemlékezésre Horvátország és Magyarország számos tájáról érkeztek résztvevők, hogy leróják tiszteletüket. Az esemény előtt idén első ízben egy félmaratont is tartottak, melyet a futók Eszék és Szentlászló között teljesítettek.