Szentlászló: falunap változatos programokkal

Megkoszorúzták a honvédő háború áldozatainak tiszteletére állított emlékművet is

0
94

A hétvégén Szentlászlón falunapot tartottak, melynek keretében főzőversenyre, felvonulásra és kultúrműsorra is sor került. A rendezvény a szentlászlóiak aratóünnepélye is egyben.

A szentlászlóiak azóta ünneplik meg falujuk napját, hogy a honvédő háború után hazatértek.

Kelemen Dezső, a HMDK szentlászlói alapszervezetének elnöke lapunknak nyilatkozva elmondta, a többnapos rendezvény időpontja egy szomorú évfordulóhoz is kapcsolódik: 1991. június 26-án érte az első szerb támadás Szentlászlót. Ennek emlékére minden évben megkoszorúzzák a honvédő háború áldozatainak tiszteletére állított emlékművet. Ezen részt vett Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk is.

A falunap természetesen elsősorban az ünneplésről szól, melynek megszervezéséből minden helyi egyesület – a Petőfi Sándor Kultúregyesület, a szentlászlói HMDK-alapszervezet, a vadásztársaság, a tűzoltóság és a labdarúgó-egyesület is – kiveszi a részét.

A többnapos rendezvény programját többek között főzőverseny, felvonulás és kultúrműsor alkotta.

Tizennégy csapat főzte a bográcsgulyást

Szombaton került sor a főzőversenyre, bográcsgulyást (čobanac) kellett készíteni, szervezője a szentlászlói vadásztársaság volt. Kocsis Lászlótól, az egyesület vezetőjétől megtudtuk, rendezvényük nagy népszerűségnek örvend a helyiek és a szomszédos falvak körében is, idén összesen 14 csapat nevezett be a versenyre. Külön öröm a szervezők számára, hogy magyarországi vendégei is voltak az eseménynek.

A felvonulás és a kultúrműsor a falunapok leglátványosabb részei

Ezen a napon került sor a kultúrműsorra és a néptánccsoportok felvonulására is, ezek a falunapok központi eseményei. A szentlászlói Petőfi Sándor Kultúregyesület ezúttal tíz együttest hívott meg.

A Drávaszögből a kiskőszegi és várdaróci népi tánccsoport érkezett, de itt voltak a dályhegyiek, a kórógyiak, s voltak szlovén, illetve makedón fellépői is a műsornak.

A program felvonulással kezdődött a faluközponttól a templomig, majd visszafordult a menet – útközben sokan az udvarukból tapsoltak a látványos eseménynek. Ezt követően kultúrműsor vette kezdetét a művelődési ház mögött felállított sátorban.

– Kultúregyesületünk idén 72 éves, s fennállása óta folyamatosan dolgozik, a legnehezebb időkben is összetartó közösség voltunk. Jelenleg korosztályok szerint négy tánccsoportunk működik azzal a  céllal, hogy megőrizzük, illetve továbbadjuk hagyományainkat. A falunapok is egy remek alkalom arra, hogy megmutassuk viseletünket és táncainkat – nyilatkozta lapunknak Lapis János, az egyesület elnöke.

A kultúrműsor mellett filmvetítésre, valamint kézimunka-kiállítására is sor került a kultúrotthon előterében a helyi nőszervezetnek köszönhetően.

A rendezvényt a zágrábi Kisebbségi Tanács és az Ernestinovói járás támogatta.