Szentlászló elestének 20. évfordulóján az áldozatokra emlékeztek

148
08-szentlaszlo

Szentlászló – Már kerek 20 éve annak, hogy a szlavóniai nagyváros, Eszék védelmi vonalán elhelyezkedő Szentlászló elesett. A helyiek minden évben koszorúzással emlékeznek meg a szomorú eseményről, amely sok katonai és civil áldozatot is követelt.

A húsz évvel ezelőtt történt tragikus eseményekről minden év november 24-én emlékeznek meg a szentlászlóiak. A település központjában lévő emlékműnél  a hozzátartozók, a különböző egyesületek képviselői, a járási és megyei tisztségviselők koszorúkat helyeznek el és mécsest gyújtanak.

Pontosan 20 évvel ezelőtt ezen a napon esett el Szentlászló, a bátor harcosok összesen 152 napon át tudták tartani a falut. Amikor már a további ellenállás lehetetlenné vált, kénytelenek voltak elhagyni szülőfalujukat. A visszavonulás 1991. november 23-án, délután öt órakor kezdődött. A védőknek több órára volt szükségük ahhoz, hogy kijussanak a szabad területre. Mindez sajnos áldozatokat is követelt, 48 katona vesztette életét, 18-an pedig eltűntek.

Múlt csütörtökön a szentlászlói futballpálya mellől indult az emlékezők menete, hiszen a település azon részén zajlottak az események, azon a helyen törték át az ostromgyűrűt a szabadságharcosok. Az emlékezők menete a templom mellett felállított emlékműhöz érkezett, ahol a magyar szervezetek, a településen működő egyesületek, a járás, a megye képviselői és természetesen a hozzátartozók is koszorút helyeztek el, valamint gyertyát gyújtottak.

– Nagyon szomorú hónap számunkra a november, hiszen ekkor esett el Vukovár is, ami sok szentlászlói ember életébe került. Az idei megemlékezésre nagyon sokan gyűltek össze, azt szeretnénk, hogy ez az elkövetkező években is így legyen, hogy mind több emberben tudatosuljon, azért  lehetünk itt, Szentlászlón, mert olyan sokan feláldozták magukat értünk – nyilatkozta lapunknak Bocka Szilvia, Szentlászló polgármestere.

A koszorúzást követően beszédek hangzottak el, majd a Szentlászlói Nyugdíjasok Egyesületének kórusa és a helybéli általános iskola tanulói mutatták be rövid műsorukat.