Szent Lászlóra emlékeztek a zágrábi magyar nagykövetségen

0
41

A Zágrábi Magyar Nagykövetség idén is megemlékezett Szent László királyról a külképviselet rezidenciáján található Szent László-mellszobornál.

Magyarország zágrábi nagykövetségén 2018-ban avatták fel Szent László királyunk mellszobrát a rezidencia kertjében. Azóta hagyománnyá vált, hogy közös szentünk, a zágrábi püspökség alapítójának és az érsekség társvédőszentjének ünnepnapja alkalmából egy szerény szertartás keretében koszorút helyeznek el a mellszobornál.

A június 27-én tartott eseményen Almási Róbert atya, majd Giorgio Lingua érsek, apostoli nuncius megáldotta a külképviselet rezidenciáján található Szent László-szobrot, ezt követően a nagykövetség, illetve a zágrábi magyarok nevében egy-egy koszorú elhelyezésére került sor.

A megemlékezésen részt vett a horvát köztársasági elnök külügyi igazgatója, a korábbi vatikáni nagykövet Neven Pelicarić, illetve a zágrábi egyházmegye és a kulturális élet több képviselője, valamint a Zrínyi Miklós Cserkészcsapat tagjai is.

Dr. Demcsák Csaba nagykövet köszöntőjében méltatta a magyar-horvát közös szentet, kiemelve, hogy Szent László személye és tevékenysége megalapozta a magyar és a horvát nép közötti több évszázados államközösséget és barátságot, melynek legfőbb kötőereje mindig is a közös hit volt.

A mintegy 25 fő részvételével megtartott esemény fogadással zárult, amelyen a zágrábi Ady Endre Kultúrkör énekesei és citeracsoportja zenés műsort mutattak be.