Szent László-néptánctábor horvátországi magyar résztvevőkkel

0
181

A Budapest melletti Dabason fejleszthették, csiszolhatták tánctudásukat a szentlászlói Petőfi Sándor Kultúregyesület gyermektánccsoportjának tagjai a Szent László Néptánctáborban július 29. és augusztus 4. között.

A Szent László Társulat 1995-ben alakult civil szervezet, amely abból az elhatározásból született, hogy a külhoni magyarság megmaradását mind kulturális, mind hitéletbeli oldalról erősítse, támogassa. A Táncsics Alapítvánnyal és a Rákóczi Szövetséggel közösen 15. alkalommal szerveztek néptánctábort határon túli magyar gyerekek számára. Erre kapott meghívást idén először a szentlászlói kultúregyesület.

– A Lajta-Szeret egyesület által tavasszal nálunk szervezett táncház alkalmával hallottunk a lehetőségről. Ez nagyon jó alkalom volt arra, hogy a gyerekeink továbbfejlesszék tánctudásukat. Tánccsoportunk kilenc tagja az egy hét alatt palatkai, széki és moldvai táncokat tanult a felvidéki, kárpátaljai, erdélyi, muravidéki, vajdasági gyerekekkel együtt. A tanultakat a tábori zárógálán mutatták be – mondta Lapis János, a szentlászlói kultúregyesület elnöke, aki hozzátette azt is, hogy a részvételi díjat a kultúregyesület fedezte a gyerekeknek.

Az egyesület tagjai nyaranta igyekeznek egy kis pihenőt is beiktatni, de vannak olyan rendezvények, amelyeken már évek óta részt vesznek, ilyen a hétvégén záródott Ernestinovói Művésztelep is, amelyet idén már 46. alkalommal szerveztek meg. A rendezvény számos kulturális és sporteseménnyel is várta az oda látogatókat, a szentlászlói tánccsoportok múlt kedden egy külön műsort adtak.