Szent István-napi ünnep Budapesten

Isten éltessen, Magyarország! Tűzijáték, légi parádé, Szent Jobb-körmenet, zászlófelvonás

52
MTI

Idén is méltóképpen ünnepelte a nemzet Magyarország születésnapját. A központi helyszín ezúttal is a főváros volt. A programsorozatra a hagyományoknak megfelelően az ünnepi tűzijáték tette fel a koronát. Az ünnepi tűzijátékot a Karmelita kolostorban a világ minden tájáról meghívott állami vezetők, politikusok és kiemelkedő üzletemberek Orbán Viktor kormányfő társaságában tekintették meg, az eseményen meghívott vendégként részt vett Jankovics Róbert HMDK-elnök, a horvát szábor magyar képviselője is családja kíséretében.

Az augusztus 20-i budapesti ünnepi program a hagyományoknak megfelelően a zászlófelvonással és a tisztavatással kezdődött a Kossuth Lajos téren Novák Katalin köztársasági elnök jelenlétében. Ezt a légi parádé követte, majd délután a Szent Jobb-körmenet.

A Magyarország születésnapja alkalmából megrendezett Szent István-napi rendezvénysorozat részeként minifesztiválok színes kavalkádja is várta az augusztus 18-20. között a Budapesten ünneplőket.

A Gellért-hegytől a Vörösmarty téren át a Budai Várig, az Alkotmány utcától a Vigadó térig és a Millenárisig változatos programokkal várták az ünneplőket, igazi fesztiválhangulat, izgalmas színpadi produkciók, gasztronómiai, családi és gyermekprogramok voltak Magyarország születésnapjának hétvégéjén, a főváros legszebb helyszínein.

A budapesti központi eseményeket kiemelten nagy érdeklődés övezte, a programokon több százezren vettek részt.

Európa legnagyobb tűzijátéka koronázta meg a budapesti központi ünnepet

A programsorozatra a hagyományoknak megfelelően az ünnepi tűzijáték tette fel a koronát. Egy minden eddiginél összetettebb tűzijátékshow-t láthattak a Budapesten ünneplők, amely a szervezők szerint a maga nemében egyedülálló Európában.

Az ünnepi tűz- és fényshow ezúttal is a magyarság sorsfordító történelmi eseményeit keltette életre.

A programot 34 ezer pirotechnikai effektus, grandiózus fény- és lézerjáték, épületfestés, a Duna vizén elterülő, tűz alkotta virágszőnyeg, illetve közel kilencszáz drón tette emlékezetessé. A tűzijáték rakétáit 230 indítási pontról – köztük hét folyami uszályról és 65 pontonról – lőtték fel a Margit híd és a Petőfi híd közötti folyószakaszon, valamint a Szabadság és az Erzsébet hídon.

A zenei aláfestéssel és szöveges narrációval kiegészülő produkció hét tételében a nemzet születése, a vérszerződés és a honfoglalás, a keresztény-pogány háborúk kora elevenedett meg, illetve a hit és a remény, amelyek a magyarság múltját és jelenét egyaránt meghatározzák.

Az ünnepi tűzijátékot a Karmelita kolostorban a világ minden tájáról meghívott állami vezetők, politikusok és kiemelkedő üzletemberek Orbán Viktor kormányfő társaságában tekintették meg, az eseményen meghívott vendégként részt vett Jankovics Róbert HMDK-elnök, magyarságunk parlamenti képviselője is családja kíséretében, akiket előtte a magyar miniszterelnök a Nemzeti Atlétikai Központban, az atlétikai világbajnokság helyszínén is fogadott, és együtt nézték a stadionban zajló versenyeket. (mt/MTI)