Szent István királyunkat és a magyar államalapítást ünnepeltük Horvátország-szerte

0
128

Augusztus 20-a államalapító Szent István királyunk ünnepe, melynek alkalmából ünnepi programokat, összejöveteleket tartottak egyesületeink a Drávaszögtől a tengermellékig. A HMDK központi rendezvényére Pélmonostoron került sor, ahol a Szent Márton katolikus templom adott helyet az ünnepi misének.

Augusztus 20-a az egyik legrégibb magyar ünnep, a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam ezeréves folytonosságának emléknapja. Szent István uralkodása idején augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony napját avatta ünneppé. E napon hívta össze Fehérvárra a királyi tanácsot és tartott törvénynapot, élete végén a beteg király ezen a napon ajánlotta fel az országot Szűz Máriának, és 1038-ban ezen a napon halt meg. Az uralkodóról halála után augusztus 15-én emlékeztek meg, ünnepét Szent László király tette augusztus 20-ára, mert 1083-ban ezen a napon emelték oltárra István király relikviáit a székesfehérvári bazilikában, ami a szentté avatásával volt egyenértékű. A szent király ünnepének megtartásáról már az 1222. évi Aranybulla első pontja is rendelkezett.

Magyar szentmise Pélmonostoron

Az egyik legnagyobb magyar nemzeti ünnepünket mi, horvátországi magyarok is minden évben megtartjuk. A HMDK augusztus 20-i központi rendezvényére Pélmonostoron került sor.

A program a kisváros Szent Márton nevét viselő katolikus templomában kezdődött, ahol Almási Róbert plébános celebrálta az ünnepi misét. A szertartás végén Bábli Mária, a Baranyai Magyar Katolikus Nőegylet elnök asszonya és Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk, a HMDK elnöke szelték meg a megszentelt újkenyeret.

– A kenyér egységet alkot, és tudjuk, hogy Szent István király is a magyarságot egyesíteni akarta. Azokkal, akikkel megosztjuk a kenyerünket, azokat merjük vállalni, azok iránt érzünk tiszteletet és szeretetet, és ezáltal közösséggé tudunk formálódni. Adja Isten, hogy minél több ilyen eseményünk legyen, és minél több pártfogónk, példaképünk, akit követhetünk életében, tanításában, munkájában – nyilatkozta lapunknak a prédikáció után Almási Róbert atya.

A szertartáson részt vett – többek között – Pirityiné Szabó Judit, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője, Gyöngyös Zsófia, a zágrábi magyar nagykövetség ideiglenes ügyvivője, Gárdos Béla eszéki magyar konzul és Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke is.

Pirityiné Szabó Judit: „A HMDK mára a Kárpát-medence egyik legsikeresebb szervezetévé vált”

A mise után a pélmonostori HMDK-egyesület székházában gyűlt össze az ünneplő tömeg. A szabadtéri kultúrműsorban ottani szervezetünk gyermektánccsoportja, az Alfalusi Vegyes Kar és a Sepsei Népdalkör tagjai szerepeltek.

Pirityiné Szabó Judit a hagyományok és az értékek megőrzéséről beszélt, méltatta a HMDK munkáját, kiemelve a két tiszteletbeli elnök, Pasza Árpád és Jakab Sándor érdemeit, de Jankovics Róbertéit is, aki az elődök megkezdett munkáját folytatva mára a Kárpát-medence egyik legsikeresebb szervezetévé tette a HMDK-t.

Jankovics Róbert ünnepi beszédében elmondta, a HMDK és horvátországi magyarságunk mindent megtesz azért, hogy folytassa kicsiben azt a nemzetépítő munkát, amelyet Szent István királyunk ezer évvel ezelőtt megkezdett.

– Mindent megteszünk azért, hogy közösségünk gyarapodjon, megtartsa hitét és nyelvét, hogy gyerekeink anyanyelvükön tanuljanak és beszéljenek, hogy ismerjék népi kultúránkat, és hogy boldog életet élhessenek itt, a mai Horvátország területén, magyarként – hangsúlyozta parlamenti képviselőnk, megjegyezve, hogy noha ez a munka egyszerűnek tűnik, mindannyiunkra szükség van ahhoz, hogy megnyerjük az asszimiláció elleni csatát és méltók legyünk Szent István király örökségéhez.

Több egyesületünk is megemlékezett Szent István királyunkról

Vinkovci

A Vinkovcei Magyar Kultúregyesület székhelyén tartott összejövetelt piros betűs ünnepünk alkalmából. A járványhelyzetre való tekintettel szűk körben, csak az egyesületi tagok gyűltek össze. A program során rövid történelmi ismertető hangzott el első királyunk életútjáról, érdemeiről, majd az egyesület kórusa lépett fel népdalcsokorral. Vinkovcei nemzettársaink ünnepén a magyarok kenyere is az asztalra került.

Szentlászló

A szlavóniai magyar faluban minden évben az Ernestinovói járás Magyar Kisebbségi Önkormányzata rendez megemlékezést az ünnep alkalmából. A résztvevők ezúttal is templomuk udvarában gyűltek össze, hogy programjuk keretében megkoszorúzzák Szent László király mellszobrát, akiről falujukat elnevezték. Szent László neve és Szent István között lényeges a kapcsolat, ugyanis László királyunk kezdeményezte István szentté avatását a 11. század végén. Az eseményen jelen volt Jankovics Róbert HMDK-elnök, Gárdos Béla eszéki magyar konzul és Marijana Janušić, az Ernestinovói járás elöljárója is.

Újgrác

A HMDK újgráci egyesülete szombaton tartotta éves közgyűlését, melynek keretében a magyar államalapítás évfordulóját is megünnepelték. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk, az országos HMDK elnöke, Josip Vučemilović-Jurić, a Gradinai járás elöljárója, Furján Antal, a Belovár-Bilogora megyei magyar önkormányzat alelnöke, Karácsonyi István, a Verőcei Magyarok Egyesületének elnöke, Ante Brtan, a žlebinai, valamint Albert Brođanac, az újgráci helyi választmány vezetője is. Az ülést követően újgráci egyesületünk tamburazenekara lépett színpadra, majd ünnepi kenyérszentelésre is sor került. 

Eszék

Dráva-parti székvárosunkban az eszék-rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesület felel a magyar vonatkozású rendezvények szervezéséért. Minden magyar nemzeti ünnepünket megtartják, így a Szent István-nap alkalmából is szerveztek programot. Ünnepi istentisztelet keretében kenyéráldásra került sor, majd egyben a Vasárnap a Népkörben nevű rendezvényükre is sor került, illetve kézműves szakcsoportjuk rendezett kiállítást legújabb munkáiból.

Bellye

A HMDK bellyei alapszervezetének tagjai székhelyükön gyűltek össze, hogy megünnepeljék a magyar államalapítást, melynek alkalmából filmvetítésre és kenyérszentelésre került sor, végül kötetlen társalgással folytatódott a program, amely a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatásával valósult meg.A HMDK bellyei alapszervezetének tagjai székhelyükön gyűltek össze, hogy megünnepeljék a magyar államalapítást, melynek alkalmából filmvetítésre és kenyérszentelésre került sor, végül kötetlen társalgással folytatódott a program, amely a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatásával valósult meg.

Vukovár

A Vukovári Magyarok Egyesületének tagjai székházukban tartottak augusztus 20-ai ünnepséget. Szépszámú résztvevője volt a programnak, melyen történelmi ismertető hangzott el, fellépett az egyesület kórusa és népzenei szekciója is, melyben az idősebb és a fiatal korosztályokhoz tartozók egyaránt aktívan részt vesznek.

Split

A HMDK Split-dalmát megyei szervezetében is megünnepelték Szent István és a magyar államalapítás napját. A rendezvényt Tripolszki Anikó, az egyesület elnök asszonya nyitotta meg, majd felszólalt többek között Mladenović Anna spliti kihelyezett magyar konzul is. Végül Bešlić (Csoma) Annamária református teológus tartott rövid istentiszteletet, melynek keretében megáldotta az új kenyeret. A kultúrprogram keretében a résztvevők kivetítőn nézték meg a budapesti augusztus 20-ai tűzijátékot.

Fiume/Rijeka

A HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei egyesületének tagjai is Szent István király emlékének szentelték programjukat székházukban. Felidézték államalapító királyunk életútját, majd társalgással folytatódott az ünnep.

Csúza

Csúzán az Ács Gedeon Magyar Ifjúsági Egyesület szervezett ünnepséget. Az eseményre a Kossuth-házban került sor, ahol mostanra végeztek az udvar rendezésével és a parkoló is elkészült, így tökéletes helyszínéül szolgált a szabadtéri rendezvénynek. A programot Hordósi Dániel, az ifjúsági egyesület elnöke nyitotta meg, majd Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk is köszöntötte a résztvevőket. Az esemény színvonalát csúzai művészeti szakcsoportjaink, a Csárdás táncegyüttes, a Hajnalcsillag gyermektánccsoport és a Pódium Amatőr Színjátszó Társulat növelték előadásukkal, végül pedig a Kopácsi Alkalmi Zenekar szórakoztatott. A programot a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatta.

Drávaszögi részvétel a budapesti rendezvényen

A magyar fővárosban az eddigi legszínvonalasabb rendezvénysorozatra került sor idén augusztus 20-a alkalmából. A program gasztronómiai részében Munk Erik halfőzőbajnokunk, valamint a Laskói Ifjúsági Egyesület tagjai is helyet kaptak – a Várkert Bazárban, a Magyar Ízek Utcájában készítették a csíptetős pontyot és a halpaprikást. Munk Eriktől megtudtuk, a spliti vendégszereplésükhöz hasonlóan itt is nagy népszerűségnek örvendett drávaszögi konyhájuk, kétszáz csíptetős pontyot készítettek. Részvételüket a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatta.