Szent István királyunkat és a magyar államalapítást ünnepeltük Horvátország-szerte

0
83

Augusztus 20-a államalapító Szent István királyunk ünnepe, melynek alkalmából ünnepi programokat, összejöveteleket tartottak egyesületeink a Drávaszögtől a tengermellékig.

Bellye

A HMDK bellyei alapszervezetének tagjai rendszeresen megtartják nemzeti ünnepeinket. Augusztus 20. alkalmából is összejöttek a HMDK médiaházának földszintjén lévő székhelyükön, ahol az ünnep jelentőségéről hallhattak előadást, majd az újkenyér megszegése után kötetlen beszélgetéssel folytatódott a program.

Eszék

Dráva-parti székvárosunkban az eszék-rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesület felel a magyar vonatkozású rendezvények szervezéséért. Minden magyar nemzeti ünnepünket megtartják, így  Szent István-nap alkalmából is szerveztek programot. Székházuk udvarán kenyéráldásra került sor, Szent István életét és művét Szemesi Róbert idézte föl, majd kötetlen társalgással ért véget a program.

Szentlászló

A szlavóniai, ma már csak részben magyar faluban minden évben az Ernestinovói járás Magyar Kisebbségi Önkormányzata és a HMDK szentlászlói alapszervezete rendez megemlékezést az ünnep alkalmából. A résztvevők a templomuk udvarában gyűltek össze Szent László király mellszobránál. Szent László és Szent István között lényeges a kapcsolat, ugyanis László királyunk kezdeményezte István szentté avatását a 11. század végén. A szentlászlói civil szervezetek képviselői koszorúzással és alkalmi összeállítással adóztak nagy királyunk emléke előtt.

Vukovár

A Vukovári Magyarok Egyesületének tagjai székházukban ünnepelték államalapító Szent István királyunk napját. Történelmi visszatekintésből, szavalatokból és énekszámokból álló ünnepi műsorral készültek az egyesület tagjai, melyek után sor került az új kenyér megszentelésére is.

Zágráb

A zágrábi magyarok augusztus 20-i megemlékezése magyar nyelvű misével és az új kenyér megáldásával kezdődött a felsővárosi Szent Márk-templom kápolnájában. A misét Almási Róbert atya celebrálta.  Majd az Ady Endre Magyar Kultúrkör székházában tartották meg ünnepi összejövetelüket. A rendezvény keretén belül irodalmi műsorra (Réber László összeállításában) és Szent István törvényeinek ismertetésére (Šehtel Molnár Annamária) került sor, valamint az új kenyérrel kapcsolatos hagyományról is szóltak.

Az ünnepség az Ady Endre MKK és Zágráb Város Magyar Kisebbségi Tanácsának szervezésében valósult meg, az országos Kisebbségi Tanács támogatásával.

Újgrác

A HMDK újgráci egyesülete is megemlékezett Szent István királyunkról és a magyar államalapítás évfordulójáról augusztus 20-án. Rendezvényükön jelen volt Josip Vučemilović-Jurić, a Gradinai járás elöljárója és Ivana Kovač, a gradinai általános iskola igazgatónője is. A program keretében sportvetélkedőt is rendeztek a fiatalok számára, majd az ünnepi műsorban történelmi ismertető hangzott el, kenyérszentelésre került sor, végül pedig kihirdették a sportjátékok győzteseit és kiosztották a díjakat.

Bistrinci

Bistrinci település Eszék-Baranya megyében található, közel a horvát-magyar határhoz. Csekély számú magyar lakosságát a második világháború idején a németekkel együtt elűzték, ennek ellenére ma is van a településnek magyar vonatkozása.

Szent István királyunk tiszteletére szentelték föl római katolikus templomukat 1813-ban. Éppen ezért augusztus 20-a fontos az itt élőknek, ekkor tartják búcsúünnepüket is. A régi templomrész falát ma is díszíti egy Szent Istvánt ábrázoló festmény, amely 1935-ben készült, az új imateremben pedig tavaly szenteltek fel egy államalapító királyunkat ábrázoló oltárképet. Az idei augusztus 20-i ünnepi szentmisén egy Szent Annát, Mária édesanyját, azaz Jézus nagyanyját ábrázoló képet szenteltek föl.

Split

A HMDK Split-dalmát megyei szervezetében is megünnepelték Szent István és a magyar államalapítás napját. A rendezvényt Tripolszki Anikó, az egyesület elnök asszonya nyitotta meg, majd felszólalt Császár Zoltán spliti kihelyezett magyar konzul és Ivo Staničić tiszteletbeli konzul is. Végül Bešlić (Csoma) Annamária református teológus tartott rövid istentiszteletet, melynek keretében megáldotta az új kenyeret. A kultúrprogram keretében a résztvevők kivetítőn Szent Istvánról szóló összeállításokat néztek meg.

Fiume/Rijeka

A HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei egyesülete az egyik legrégebb óta működő alapszervezetünk. Két éve sikerült saját székházba költözniük, a szecessziós stílusban épült, impozáns Anna-villa ad helyet az egyesület programjainak. Itt tartották meg Szent István király emlékének szentelt programjukat is a hétvégén. Felidézték államalapító királyunk életútját, majd társalgással folytatódott az ünnep.

A Laskói Ifjúsági Egyesület a budapesti rendezvényen

Magyarország egyik legnagyobb gasztronómiai seregszemléjére, a Magyar Ízek Utcája rendezvényre idén 12. alkalommal került sor a Várkert Bazárnál Szent István napja alkalmából, amelyen második éve vesz részt a Laskói Ifjúsági Egyesület. Az eseményen csaknem 200 ember főzte a Duna-parton Magyarország és a Kárpát-medence különleges ételeit. A kínálatban szerepelt többek között a bogyiszlói csülkös pacal, a szatmári töltött káposzta, a karcagi birkapörkölt, valamint a drávaszögi halpaprikás és csíptetős ponty is, ez utóbbiakat a laskói egyesület szorgos csapata készítette. Az ünnepek alatti eső és borús időjárás nem befolyásolta a rendezvényt, az érdeklődők folyamatosan özönlöttek a helyszínre. A laskóiak által készített ételeket is nagyon sokan megkóstolták.