Szent István királyra emlékeztünk

166
cmlap-31

Újbezdán – A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének Szent István-napi központi ünnepségének idén az újbezdáni kultúrotthon adott otthont. Helyi előadók és pécsi vendégek produkciója tette ünnepélyessé az alkalmi műsort.

Augusztus 20-a az egyik legrégibb magyar ünnepnap: Szent István király napja, a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam ezeréves folytonosságának emléknapja. I. Szent István király (szül. Vajk) az első magyar király. Uralkodása alatt a magyar törzsek szövetségéből kialakult fejedelemséget egységes, keresztény magyar királysággá alakította át. Az általa meghirdetett új politikai irányvonalnak ellenszegülő törzseket fegyverrel vagy békés úton behódoltatta, a lázadásokat leverte. Az államszervezet kiépítésével párhuzamosan megszervezte a magyar keresztény egyházat, ezért ő és utódai viselhették az apostoli király címet. 1083. augusztus 20-án, Székesfehérváron avatták szentté. Erről az eseményről minden évben megemlékeznek a magyarok.

 

Megemlékezés a kis szigetközösségben07-jbezdn-Tiffn-Zsolt

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége központi megemlékezésére szombaton Újbezdánban került sor. A helyi kultúrotthonban gyülekezett az ünneplő közönség. A rendezvényen tiszteletét tette Tiffán Zsolt, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke, a Fidesz országgyűlési képviselője, Tuska Enikő, a Zágrábi Magyar Nagykövetség konzulja, Pirityiné Szabó Judit, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője, és Brendus Réka, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkárság Erdélyi Osztályának vezetője. A vendégeket elsőként Jankovics Róbert, a HMDK ügyvezető elnöke köszöntötte, majd átadta a szót Tiffán Zsoltnak, aki beszédében többek között köszönetét fejezte ki azért, hogy részt vehetett a horvátországi magyarok központi megemlékezésén.

− Fontosnak tartjuk, hogy központi megemlékezéseinket mindig más helyszínen tartsuk, hogy minden magyar településre eljussunk. Idén Újbezdán vállalta a házigazda szerepet, ebből is látszik, hogy az olyan kis szigetközösségben élő nemzettársaink is, mint az újbezdániak, egyaránt fontosak a szervezetünk számára – nyilatkozta Jankovics Róbert, a HMDK ügyvezető elnöke.

Az Újbezdáni Kultúregyesület tagjai alkalmi versekből és dalokból álló összeállítással léptek színpadra. Ezt követően Tuska Enikő konzul asszony mondott ünnepi beszédet, majd pedig Pirityiné Szabó Judit főosztályvezető asszony felolvasta Répás Zsuzsanna, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár levelét, aki sajnos nem lehetett jelen a rendezvényen. Az alkalmi műsort a pécsi EuroDance Táncstúdió csapata zárta, amely második alkalommal lépett fel a horvátországi magyarok körében. Előadásukban az István a király című rockopera betétdalaira komponált táncos produkciót láthatta a közönség. Az ünnepség végén Kirhofer Róbert, a település frissen felszentelt plébánosa megszentelte az új kenyeret. A szervezők egy állófogadással kedveskedtek az egybegyűlteknek, amelyhez a Kopácsi Alkalmi Zenekar szolgáltatott zenét.

07-ujbezdn-1