Székelyföldön oktatták a drávaszögi halászlé készítését

126

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) nevében Munk Erik, a Kárpát-medence halászléfőző-bajnoka és csapata székelyföldi szakácsoknak tanította meg a hamisítatlan drávaszögi halászlé elkészítésének fortélyait.

Különleges gasztronómiai eseménynek adott otthont Szovátán a Teleki Oktatási Központ. Székelyföldre látogatott ugyanis a HMDK képviseletében és csapata kíséretében a laskói Munk Erik, a Kárpát-medence halászléfőző-bajnoka. A drávaszögi delegáció azzal a céllal tett meg ekkora utat, hogy a helyi érdeklődő étteremtulajdonosoknak, szakácsoknak bemutassa és megtanítsa a drávaszögi halászlé készítésének csínját-bínját.

Ami az alapanyagokat illeti, a mieink biztosították a halat és a fűszerpaprikát, a résztvevők pedig a halfőzőbajnok utasításait követve készítették el az ételt. A drávaszögi ételspecialitásokról szóló „expozé” hatására a helyiek a csíptetős ponty iránt is akkora érdeklődést mutattak, hogy a drávaszögi csapat ebből a különlegességből is készített néhány darabot.

– Székelyföld gyönyörű, így a csapattal a tanfolyam előkészületeinek két napja alatt igyekeztünk megtekinteni a környékbeli nevezetességeket is. Természetesen ott is készítenek halászlét, viszont egészen másképp. Mi tulajdonképpen bemutattuk a drávaszögi módszert, ami sokkal egyszerűbb és nem igényel előkészületet. Hiszen a halat szinte mindenki szereti, csak sokan nem tudják elkészíteni. Egy nyilatkozatomat követően az újságíró nagyon találóan fogalmazta meg a mi módszerünk lényegét: „Míg másutt a halászlé várja a vendéget, addig Horvátországban a vendég várja a halászlét“. Javaslatokat tettem az éttermek képviselőinek arra vonatkozóan is, hogy hogyan érdemes beépíteniük az étlapjaikba ezt fajta halászlét, így előfordulhat, hogy a közeljövőben Erdélyben is meg lehet majd rendelni baranyai gasztronómiai hagyományunk egyik legkedveltebb fogását – nyilatkozta lapunknak Munk Erik halászléfőző-bajnok.

A drávaszögi halászléfőző-tanfolyam nagy sikert aratott, amelyen többek között Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára is részt vett vendégként.