Százmilliós fejlesztések a nemzeti és természetvédelmi parkokban

0
205

Horvátország a következő években közel 700 millió kúnát szán a nemzeti parkok fejlesztésére. Az illetékesek úgy látják, a nemzeti parkok nem eléggé látogatottak, kivéve talán a Plitvicei-tavakat, ahol a belépők is jócskán megdrágultak nemrégiben.

Horvátország természetvédelmi területekben igencsak gazdag ország. A védett területek az ország összterületének 8,55 százalékát teszik ki, míg az EU Natura 2000 hálózathoz 36,73 szárazföldi és 15,42 százalék tengeri terület tartozik, ez majdnem duplája az uniós átlagnak. (A Natura 2000 az unióban kötelezően megőrzendő élőhelytípusok, állat- és növényfajok védelmére kijelölt területek hálózata.)

Az elmúlt hat évben az ország 8 nemzeti és 11 természetvédelmi parkját 17,4 millió turista látogatta meg. Az évek során folyamatosan nőtt a látogatottság, de az illetékesek úgy vélik, hogy még további fejlesztésekre van szükség.

A következő időszakra 18 projektet hagytak jóvá 686,8 millió kúna értékben, de további tervek is vannak.

A Biokovo Természetvédelmi Park a makarskai strand felett található. A végtelen mélységű szakadékaival és kopár, sziklás hegyvonulatával túlvilági tájra hasonlít. Ez a térség új utakkal, autóbuszokkal és bérelhető kerékpárokkal bővül hamarosan. Egy multimédiás oktatótáblát is kihelyeznek, hogy segítségével a turisták még többet tudhassanak meg a park értékeiről.

A Brioni Nemzeti Park (az Isztriai-félsziget legnagyobb szigetcsoportja) 2020-ban már egy új információs központtal, felújított nyári mozival és kiépített sétánnyal várja majd látogatóit. A szervezett hajókirándulásokat pedig új hajókkal tervezik még élménydúsabbá tenni.

A Kornati Nemzeti Park szigetcsoportja 89 szigetből áll. Itt hajókkal mutatják meg a turistáknak a lenyűgöző látványosságokat. Aki a jövőben befizet egy ilyen kirándulásra, előtte egy látogatóközpontban is tájékozódhat róla, mi vár majd rá a nyílt tengeren.

Kornati Nemzeti Park

A Mljet-szigeti Nemzeti Park már vízibusszal, új turisztikai útvonaltervekkel, parkolókkal és ajándékboltokkal várja látogatóit jövő nyáron. A Paklenica Nemzeti Parkban pedig akár egy új elektromos vonattal is körbejárhatjuk a térséget.

A népszerű Krka Nemzeti Parkban hamarosan elektromos hajókkal indulhatunk a szervezett kirándulásokra. Jövő nyárra a gyerekek új játszóteret vehetnek birtokba, és a tervek szerint a turistáknak egy kilátót is építenek.

Lastovo szigetét mintegy 40 apró sziget és sziklazátony veszi körül. A térségben eddig hiány volt szálláshelyekből, éttermekből és kávézókból is. Itt a vendéglátóegységek bővítésén dolgoznak.

Ugyanakkor a Velebiti Nemzeti Parkban már a hegymászóknak és a túrázás szerelmeseinek kedveznek. A népszerű túraútvonalakat jelzőtáblákkal látják el, és a helyi barlangok is új világítást kapnak.

A Száva folyó széles kanyarulatában húzódó Lonjsko Polje és a Telašćica védett övezetében is új információs táblákkal lehet majd találkozni az elkövetkezendő években.

A Vransko Jezero Parkba pedig napelemekkel felszerelt hajóval és elektromos vonatokkal csábítják majd a vendégeket. Izgalmakból sem lesz hiány, ugyanis egy adrenalinparkkal is újítanak. Ha nem kedveljük az extrém kikapcsolódást, akkor 2021-ben már egy teljesen megújult tanösvényen sétálgathatunk.

A Kopácsi-rét Természetvédelmi Parkba a jövőben is érdemes lesz ellátogatni, hiszen felújítják a Tökösi-kastélyt és a Szakadás környékét is.

Kopácsi-rét Természetvédelmi Park

A kerékpárkedvelőknek kedveznek a Zágráb közelében található Medvednica Nemzeti Parkban. Új kerékpárutakkal és kölcsönözhető elektromos bringákkal teszik lehetővé, hogy a turisták akár két keréken is megnézhessék a természeti látnivalókat.

Három éven belül az Učka Természetvédelmi Parkot és a Samoborsko gorje övezetét többek között játszóterekkel, sportpályákkal, parkokkal és éttermekkel teszik még vonzóbbá, csakúgy, mint a Papuk Természetvédelmi Parkot, ahol már most is több infrastrukturális fejlesztés van folyamatban.