Száz gyerek nyaralhat idén is Zánkán

421
07-znka

Zánka – Ötödik alkalommal nyaralhatnak horvátországi gyerekek a Zánkai Gyermek- és Ifjúsági Centrumban, a határon túli magyar fiatalok táborában. Idén a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fórumának szervezésében száz gyerek utazhat el augusztus 17-én az ötnapos Balaton-parti nyaralásra. A részletekről a projekt vezetője, Prosszer Szanella nyilatkozott lapunknak.


A magyar Nemzeti Erőforrás Minisztériuma és a Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat, valamint a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma szervezésében idén 100 gyerek nyaralhat a zánkai Gyermek- és Ifjúsági Centrumban augusztus 17-e és 21-e között.

– Ez már sorrendben az ötödik nyár, amikor horvátországi magyar gyerekeket vihetünk a zánkai táborba. Az ott-tartózkodás ideje nem véletlenül esik egybe minden évben a nemzeti ünneppel, augusztus 20-ával. Az elmúlt négy évben a HMDK volt a lebonyolító, és minden alkalommal ötven gyereket nyaraltattunk, idén pedig a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fórumát kérte fel a gyerekek toborzására. A 10 és a 14 év közötti korosztályhoz tartozók jelentkezését várjuk az ötnapos táborba. Semmiért sem kell fizetni, a magyar állam térítésmentesen szállítja a gyerekeket, de a szállás, az étkezés, a szórakozási lehetőségeken keresztül, a programokon való részvételig minden ingyenes – nyilatkozta Prosszer Szanella, a projekt vezetője.

A tábor

A Zánkai Gyermek- és Ifjúsági Centrum mintegy 209 hektáros területen, a Balaton-felvidék természeti és történelmi értékekben gazdag, festői környezetében fekszik, kedvelt turisztikai célpontok gyűrűjében, amilyen például a Káli-medence, a Művészetek Völgye, Tihany vagy Badacsony. Az üdülő területén 500 személyes színházterem, 800 fő befogadására alkalmas sportcsarnok, strand, bolt, könyvtár is található.

– Az idei program a határon túli magyar gyerekek táborában táncházzal és ismerkedést elősegítő programokkal kezdődik, de a többi napon is kézműves foglalkozásokon, sportversenyeken, sétahajózáson vehetnek részt, a strandolásról nem is beszélve, de diszkózhatnak és mozizhatnak is, és számos egyéb érdekes program részesei is lehetnek.  Augusztus 20-a alkalmából bizonyára ezúttal is nagyon tartalmas programot állítanak össze számunkra. Az előző évek tapasztalatai alapján úgy gondolom, hogy az idei zánkai táborozók is szép és maradandó élményekkel térhetnek majd haza, úgyhogy várjuk a jelentkezéseket a 031-275-134-es telefonszámon – tette hozzá Szanella.