Száz állami végrehajtó

167
bf-aukcio

Jövő év elején Horvátországot „eláraszthatja” azoknak a szegényeknek a hada, akik a végrehajtás során elveszítették minden ingóságukat. Egy hónapon belül ugyanis kiválasztják azt a száz állami végrehajtót, aki 65 városban a jövő év elejétől önállóan, bírósági végzés nélkül foglalhat le lakást, házat, autót, fizetést. Az árveréseket is ők folytatják majd le, így a bíróságok helyett ők fogják értékesíteni a lefoglalt dolgokat. Az ebből származó bevételeket közvetlenül az aukciók számlájára fizetik majd be, és egyedül csak az Igazságügyi Minisztériumnak kötelesek beszámolni.
A legtöbb végrehajtó – húsz – Zágráb területén tevékenykedik majd, hét lesz Splitben, öt Rijekában, Zadarban és Eszéken pedig négy-négy.
Azt mondják, azért volt szükség ennek az új „mesterségnek” a bevezetésére, hogy tehermentesítsék a bíróságokat, ugyanis százezer megoldatlan végrehajtási ügy hever az asztalukon. A jövő évtől a bíróságok csak felügyelik az állami végrehajtók munkáját, valamint döntenek az általuk hozott határozatokra benyújtott fellebbezések ügyében – írta a Jutarnji list.
Egyes jogi szakértők azonnal nemtetszésüknek adtak hangot, de az Igazságügyi Minisztériumban úgy vélik, ezzel megakadályozhatják, hogy a végrehajtások során eddig tapasztalt manipulációk folytatódjanak.